Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God man inte så god

Filip fick brev från Försäkringskassan med en skuld som inte var hans - på över 50 000 kronor. Ändå tvingas han betala tillbaka.
– Jag är chockad. Vart pengarna tagit vägen har jag ingen aning om, säger Filip.

LÄS MER: Överförmyndaren: "Man måste väcka talan inom tre år"

LÄS MER: SKL: "Överförmyndare måste inte anmäla"

LÄS MER: Svårt att byta god man

Filip i södra Dalarna fick en chock när han öppnade brevet den 19 januari i år. Enligt Försäkringskassan skulle han skyndsamt betala tillbaka utbetalad sjukpenning på 38 940 kronor. Utöver detta förväntas Filip betala ränta på beloppet. Detta uppgår till över 20 000 kronor.

Beloppet skulle ha betalats tillbaka redan den 18 juni 2009. Anledningen till skulden är att Filip ska ha fått sjukpenning samtidigt som aktivitetsstöd. Problemet är att han inte hade hand om sin egen ekonomi vid tillfället då skulden uppstod.

– Jag var sjuk mellan 2007 och 2013, och fick hjälp av kommunen med min ekonomi, säger Filip.

Han råkade ut för en djup ångestdepression och blev sjukskriven från sitt jobb under 2007. Filip hade på grund av sin sjukdomsbild inte möjlighet att sköta sin egen ekonomi och därför försåg kommunen honom med en god man från och med hösten 2008.

En god man är en person som utsetts särskilt för att ha ansvar för utsatta, omyndiga eller sjuka personers ekonomi tills dess de kan ta hand om sig själva. I september 2008 fick Filip sin gode man tilldelad av Malmö Stad där han var bosatt för tillfället, för att hjälpa honom med ekonomi och myndighetskontakt.

– Jag har inte behövt någon god man sedan 2013, säger han.

När Filip såg brevet i januari i år var det den första kontakt han haft med Försäkringskassan på flera år. Brevet förklarade att Filip var skyldig Försäkringskassan pengar för felaktigt utbetald sjukpenning. Indrivningsärendet hade pausats under ett antal år, eftersom Filip inte antogs kunna betala tillbaka skulden. Men en handläggare på Försäkringskassan har nu bedömt att Filip har inkomster, och bestämde sig för att skicka ett indrivningsbrev.

– Jag fick en chock. Jag tänkte att det här kan inte vara sant, säger Filip.

Han menar att skulden uppstått under perioden då hans gode man ska ha skött hans ekonomi. Dala-Demokraten har fått tag i den gode mannen, som medger att hon hade hand om Filips ekonomi och myndighetskontakt under perioden, men nekar till förseelsen. Hon säger såhär till Dala-Demokraten på telefon:

– Skulden uppstod innan han kom till mitt bord. Filip missade att anmäla att han slutat på sitt gamla jobb till Försäkringskassan innan september 2008 då han hamnade hos mig. Hade skulden uppstått under min tid som gode man hade jag såklart haft ansvar för det ekonomiska och för att myndighetskontakten sköts. Men så var det inte, säger den gode mannen.

Så han fick inte felaktigt utbetald sjukpenning i samband med aktivitetsersättning mellan 15 oktober 2008 och 28 februari 2009, som Försäkringskassan skrivit?

– Nej det är omöjligt. Försäkringskassan kan inte ha betalat ut både aktivitetsersättning och sjukpenning samtidigt, de är en seriös myndighet och gör inte sådana misstag. Det skulle de ha märkt.

Dala-Demokraten ringde till Försäkringskassans handläggare för att höra om det stämmer. Handläggaren vill inte kommentera det enskilda ärendet, men ger en annan bild av myndighetens utbetalningar.

Kan Försäkringskassan råka betala ut flera olika ersättningar samtidigt?

– Jag sitter på sjukpenningsavdelningen nu, om vi bestämmer att betala ut något betyder inte det automatiskt att vi ser om det skett ett annat beslut på en annan myndighet. Då kan det bli fel ibland, säger handläggaren.

Enligt ett brev från Försäkringskassan som Dala-Demokraten tagit del av, daterat den 5 maj 2009 kan man läsa att Försäkringskassan beslutat att Filip ska betala tillbaka en summa om 38 940 kronor. Skulden ska enligt brevet ha uppstått under perioden 15 oktober 2008 till den 28 februari 2009, det vill säga under godmanskapet. Skulden avser alltså inte alls någon ersättning som ska ha uppstått innan den gode mannens ansvar för Filips ekonomi, som den gode mannen påstod. Brevet som skickades till Filip den 5 maj 2009 är adresserat till den gode mannen, eftersom denne hade hand om hans myndighetskontakter under perioden.

– Gode mannen har inte sagt ett ljud om skulden till mig. Och hon har fått många brev. säger Filip.

Filip har nu flyttat från Malmö och bor sen ett par år tillbaka i södra Dalarna. I Filips kök bläddrar han fram kopior på breven som Försäkringskassan ska ha skickat. Totalt visar han sex olika brev som nämner skulden. Samtliga av de sex breven är adresserade till den gode mannens bostadsadress.

Ändå nekar hon till att ha haft någonting att göra med Försäkringskassan.

Har du inte fått sex brev från Försäkringskassan under ditt godmanskap?

– Jag har inte sett några brev, säger den gode mannen.

Den felaktiga utbetalningen kunde ha rättats till under 2009. Då sökte Försäkringskassan kontakt med Filip på den gode mannens adress, enligt ett annat dokument från Försäkringskassan som Dala-Demokraten tagit del av. Den gode mannen hade inte gått att nå enligt Försäkringskassans interna noteringar. Filip fick inte någon direktkommunikation från Försäkringskassan och fick inte heller någon information om vare sig skulden eller återbetalningarna från den gode mannen.

– Vart pengarna tagit vägen har jag ingen aning om. Och nu vägrar min tidigare gode man svara på telefon och brev säger Filip.

Filip och Försäkringskassan har nu gjort upp en avbetalningsplan. Den första inbetalningen sker nu i maj och han förväntas, om han betalar varje månad som bestämt, att vara fri från skulden om 6 år.

fotnot: Filip heter egentligen någonting annat.