Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkänt betyg för Berget och Digerberget

Bergetskolan och Digerbergets skola i Orsa fick kritik av Skolinspektionen förra våren. Men nu har skolorna åtgärdat bristerna och får godkänt.
Båda skolorna brast i sitt systematiska kvalitetsarbete kring bedömning, uppföljning och utvärdering.

Med sådana brister riskerar skolan att missa elever som behöver särskilt stöd. Rektorerna måste fatta beslut om åtgärdsprogram. Digerbergets rektor fick krav att se till att eleverna får studiehandledning på sitt modersmål.
Myndigheten ställde också krav på Digerberget och Bergetskolan att se till att skolpersonalen måste ha utbildning för sina uppgifter. Det hade inte alla när Skolinspektionen gjorde tillsynen.

Lärarna på båda skolorna behöver också samverka mer med varandra. På Bergetskolan ställde Skolinspektionen ytterligare krav – lärarna ska samordna undervisningen i olika ämnen och anpassa undervisningen efter elevernas behov, förutsättningar och tänkande.
Lärarna ska regelbundet utvärdera elevernas kunskapsutveckling i alla ämnen och skriva omdömen. På Digerbergets skola behövde också de individuella utvecklingsplanerna bli bättre.

Digerbergets skola beskrevs redan förra året som en trygg skola som ständigt arbetar med värdegrundsfrågor. En plan mot kränkande behandling behövdes dock ändå. Men på Bergetskolan hände det att elever sa hårda ord och kränkte varandra, noterade Skolinspektionen. Skolan fick krav på sig att ta fram ordningsregler och plan mot kränkande behandling.
Båda skolorna skulle också se till att eleverna får inflytande på riktigt när det gäller arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll.

Nu bedömer Skolinspektionen att båda skolorna har vidtagit sådana åtgärder att bristerna inte längre finns kvar. Myndigheten avslutar tillsynen.

Jennie-Lie Kjörnsberg