Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkänt för småbåtshamnarna i Falun

Nu har miljöförvaltningen gjort en tillsyn av småbåtshamnarna i Falu kommun.

– Småbåtshamnarna är i huvudsak välordnade och välskötta, säger Peter Sjö, miljöinspektör i Falu kommun.

I dag finns 1.3 miljoner fritidsbåtar i Sverige. I takt med ökat antal båtar ökar kraven från båtlivets miljöpåverkan.

Miljöförvaltningen i Falun har under 2013 genomfört ett miljötillsynsprojekt på de sex större småbåtshamnarna inom Falu kommun.

– Vi ville få klarhet i vilken verksamhet som bedrivs i båthamnarna och på så sätt komma fram till hur vår tillsyn ska se ut, säger Peter Sjö, miljöinspektör i Falu kommun.

Miljöförvaltningen har främst tittat på om man kan ta emot latrin, om det finns toaletter, hur man tar hand om avfall som uppstår i hamnen, utsläpp som kan ske vid båttvätt och underhåll av båtarna samt hantering av bränsle och andra kemikalier.

Påverkan av kemikalier är inte så stor här eftersom bottenfärgerna som kan användas i Runn inte är lika giftiga som motsvarande på Västkusten.

Främsta anmärkningen var avsaknad av toaletter och att det inte finns någonstans att slänga skräp i vissa hamnar anser miljöförvaltningen vara mer ett serviceproblem.

Det är båtägarna själva som tar ansvar för och tar hand om de rester av kemikalier och avfall som blir kvar efter skötseln.

– Och de sköter sig bra, konstaterar Peter Sjö.