Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkänt till Mora

Moraborna ger sin kommun godkänt. Liksom tidigare år, är de mest nöjda med Mora som en plats att leva och bo på och minst nöjda med möjligheten att påverka kommunen.

Arkivfoto: Jennie-Lie KjörnsbergStatistiska centralbyrån, SCB, har gjort en medborgarundersökning av Mora. Det handlar alltså om vad Moraborna själva tycker. 55 procent av knappt 1000 tillfrågade personer mellan 18 och 84 år svarade i höstas på olika frågor.

Myndigheten har delat in undersökningen i olika områden:
* Mora som region, en plats att bo och leva på
* kommunens olika verksamheter
* medborgarnas inflytande på kommunala beslut och verksamheter
Moraborna har fått svara på en tiogradig skala, och svaren har sedan redovisats som betygsindex 0-100. Index under 40 klassas som icke godkänt. Grönsen för ”nöjd” går vid 55, och betyget ”mycket nöjd” kräver index 75 eller högre.

I första delen, en plats att bo och leva på, får Mora godkänt. Nöjd region-index blir 66. Mora får högre betyg än andra jämförbara kommuner. Män och kvinnor svarar ungefär lika här utom när det gäller trygghet, där Mora får högre betyg av män än kvinnor.
Varannan av de Morabor som svarat på enkäten kan också starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till Mora. 14 procent vill avråda från det.

För att höja helhetsbetyget, kan Mora jobba främst med att förbättra bostäder, kommunikationer och fritidsmöjligheter.
Kommunens verksamheter får betygsindex 58 av Moraborna. Det är något högre än genomsnittsresultatet (54) för de 120 kommuner som ingick i undersökningen i höstas. Räddningstjänsten och VA-verksamheten får höga betyg i alla kommuner men ännu högre i Mora.
För att höja helhetsbetyget, bör Mora kommun enligt SCB satsa på att förbättra områdena gator och vägar, äldreomsorgen, gymnasieskolan, miljöarbetet och stödet för utsatta personer. De här verksamheterna påverkar betyget mer än grundskolan, kulturen och gång- och cykelvägar.

När det gäller möjligheterna till inflytande, får Mora inte mer än 42 i betygsindex. De låga poängen är trots allt högre än snittet på 39 för alla kommuner i undersökningen. Noteras kan att kvinnor genomgående ger lägre betyg än män när det gäller möjligheter till kontakt och påverkan samt information från och förtroende för kommunen.
Jennie-Lie Kjörnsberg