Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gömde sina barn för socialtjänsten

40-åringens barn hade omhändertagits och placerats i fosterhem. 4 juli förra året åkte hon dit, hämtade barnen och höll dem gömda i nio månader. Ett klart fall av egenmäktighet med barn, konstaterar Falu tingsrätt. Domen blir ändå bara böter – då 40-åringen haft barnens bästa för ögonen.

Barnens far förolyckades medan 40-åringen var gravid med yngsta barnet. Hon flyttade senare till Borlänge, träffade en ny man och hamnade i kris. Det ledde till utredning och åtal mot både henne och den nye mannen för våld mot barnen för vilket de friades i både tings- och hovrätt.
Barnen var då omhändertagna och placerade i fosterhem. 40-åringen besökte dem regelbundet där och fick ökad umgängesrätt. Under tiden riktade hon kritik mot fosterhemmet och när hon inte fick gehör för detta förde hon bort barnen.
Hon åtalades och döms nu för egenmäktighet mot barn. Falu tingsrätt konstaterar att kvinnan brutit mot lagen, att det inte varit försvarligt att föra bort dem men också att hon sedan länge agerat kraftfullt för att få barnens behov tillgodosedda.
40-åringen får nu 40 dagsböter men får dessutom betala en del av kommunens kostnader.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se