Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gömde stulna bilarna på långtidsparkering

Tjuvarna förblir troligen okända. Men tack vare några envetna poliser i Sörmland kunde fem av bilarna som stals från Hyrcentralen i Borlänge 14 september räddas – och en 27-årig polack gripas som storhälare.

– Jag blev ditlurad, säger 27-åringen i förhör.
Kuppen mot bilfirman i Borlänge helgen 14 till 16 september fick många att häpna. Nio bilar av exklusiva märken som Merecedes Benz och BMW försvann utan ens tecken på inbrott. Av allt att döma har tjuvarna kommit åt bilarna genom att fiska upp nycklarna genom firmans nyckelinkast. Det har konstaterats vara möjligt. Enligt åtalet är bilarna värda totalt 2 438 939 kronor.

På kvällen 20 september fick ett par poliser på Skavsta flygplats tid över, tog med sig en dator och tog i en civil bil en tur runt parkeringarna. I rapporten berättar de att de brukar kontrollera lite dyrare bilar för att se om de är stulna.
De fick genast napp. En av Borlängebilarna stod på långtidsparkeringen mendnyckeln i låset. Efter en stunds letande hade polismännen hittat fem av de nio försvunna bilarna. Nycklarna fanns kvar i alla, men på olika ställen.

Tre dagar senare sågs den nu åtalade 27-åringen, då nyss ditkommen med ett plan, gå raka vägen fram till raden med Borlängebilarna. Han försökte starta två men fick i gång först den tredje. I den körde han söderut – och greps.
Efter att ha suttit häktad sedan dess åtalas nu 27-åringen för grovt häleri utgörande hantering av fem av de stulna bilarna. 27-åringen har hela tiden nekat till brott och hävdat att han blivit lurad. Han säger sig bedriva transportfirma och göra liknande hämtningar av fordon.

Utredningen har dock visat att han och en annan polsk medborgare redan någon dag efter stölden flög till Skavsta, hämtade en annan av de stulna bilarna och for med den till Ystad och en färja till Polen. Ställd inför allt mer besvärande frågor blir 27-åringen i det sista förhör som hålls med honom, så sent som på torsdagen, uppenbart irriterad:
– Nej, jag svarar inte på fler frågor. Jag svarar i rätten!
Åklagaren Kristofer Magnusson kan stödja sig på tung bevisning. 27-åringen filmas när han kommer ut från flygplatsbyggnaden, går fram till bilarna, sätter sig i flera av dem och när han kör iväg. Han greps på bar gärning i en av bilarna.
Vidare finns resedokument rörande både resan när han greps och den när han förde ut en av bilarna.
Dessutom finns långa listor med dokumenterade telefonkontakter.
– Jag hade ingen aning om att de var stulna, säger 27-åringen genom förhören.

Gubb Jan Stigson

gubb-jan.stigson@daladem.se