Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör gemensam sak för kulturlivet

Med gemensamma krafter kan kulturen blomstra.
Den nybildade samarbetsgruppen för kulturens utveckling i Hedemora ska fungera som en paraplyorganisation för alla som vill jobba med kultur i kommunen.

För ett par veckor sedan samlades representanter för kultur- och hembygdsföreningar samt studieförbund i Hedemora för att diskutera förslaget om att bilda en paraplyorganisation för kulturarbetet i kommunen.

– Jag tycker så här, säger Ann-Marie Sörbergs, vi ska inte bilda en förening till, det blir för byråkratiskt styrelse och stadgar. Vi måste hitta en organisation för ett enklare sätt att jobba.
Förslag hade kommit om att bilda en samarbetsgrupp som kan jobba friare efter egna riktlinjer och inom det kan bildas mindre grupper som jobbar med specifika frågor.
Hembygdsföreningarna, liksom studieförbunden ska utse en gemensam representant.
Kulturföreningarna ska ute två, tre representanter. Representanterna kommer sedan att ha ansvar för att återkoppla till sina respektive föreningar.
Ann-Marie Sörbergs menar att det finns en mängd saker som gruppen kan jobba med eftersom kultur kan omfatta en mängd områden, allt från samlings­lokaler i allmännyttan till konstnärliga utsmyckningar på allmänna platser.
Som exempel nämner hon den nya gångtunneln vid stationsområdet.

– Man kan få en procent av den totala kostnaden för tunnelbygget från Trafik­verket till utsmyckning. Jag har hört att tunneln kostade 50 miljoner kronor, det skulle i sådana fall innebära 500 000 kronor.

Eva Langefalk/DT