Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör kopplingar till tänkta asylboendet

Det råder ett fridfullt lugn över Tallmogården denna tisdagsförmiddag.

Men något är fel. Nästan alla fönster och dörrar står på vid gavel.

Vid entrén känner man direkt den skarpa stickande röklukten.

– Tallmogården skulle ju passa så bra som flyktingförläggning. Det är för jäkligt, säger 87-årige Gunnar Berglund som bott i Sunnansjö hela sitt liv.

Han minns väl den tid när Tallmogården hade sin storhetstid. Kändisar var ofta sedda gäster på det rikskända hälsohemmet. Nu har det stått tomt i flera år och många har undrat vad det ska bli av anläggningen. Så kom nyheten förra veckan att Tallmogården och Grangärde Hotell kan bli tillfälliga asylboenden.

Maria Larsson, 55, kommer och promenerar på den lilla vägen vid Tallmogården. I barnvagnen ligger barnbarnet Wictor, elva veckor.

– Jag tror att många tycker att det som hänt i natt är förfärligt och fruktansvärt. Men jag tror också att lika många tycker ungefär att vad bra, då blir det inget asylboende just nu.

Klockan var kanske tio i två natten till tisdag. Ted Holmqvist, 72, hade svårt att sova och satt uppe vid datorn i sin villa vid Hedvägen 22.

– Plötsligt kom det två smällar. Det var som om de sprängde på långt håll och det ruskade till i huset. Och så kom det en till rejäl smäll och så tre lätta smällar som från pistolskott.

Ted Holmqvist gick ut på gården och även en yngre granne tittade ut.

– Vi bor cirka 300 meter från Tallmogården. Eldslågorna slog upp från huset.

Klockan börjar närma sig halv tolv denna tisdagsförmiddag. Folke Jakobsson är ute och går stavgång och svänger upp på en stig vid sidan om Tallmogården.

– Vad jag kan minnas har vi aldrig tidigare haft några mordbränder i Sunnansjö, säger 78-åringen som bott i byn hela sitt liv.

Att någon eller några har tänt på Tallmogården, det är de flesta som tidningen talar med ganska säkra på. Så även polisen.

– Misstanken är att branden var anlagd och att det rör sig om mordbrand, säger på tisdagseftermiddagen Bo Eriksson, presstalesman vid dalapolisen.

Brandplatsen finns på baksidan av Tallmogården. Här i källarplanet startade branden av någon anledning. Nedanför Tallmogården växer björk- och tallskogen tät så var det några som tände på kunde de utföra sina sysslor i lugn och ro, utan större risk för att bli påkomna.

– Ja, där har de kunnat operera ganska ostört. Det här med flyktingförläggningen, det kan ju vara något politiskt, funderar Folke Jakobsson.

Han skulle inte protestera om Tallmogården blir asylboende.

– Bara de sköter sig så. Det här är människor som har flytt, de flesta har haft ett helvete.

Om planerna förverkligas så kommer det på Tallmogården att bli 185 platser för asylsökande och på Grangärde Hotell 83 platser.

– Det är katastrof om det är så att några har tuttat på Tallmogården. Sjuka människor, säger Karin Hallgren, 48, Borlänge. Det är tänkt att hon och hennes jämnårige make Sven-Åke ska köpa Grangärde Hotell av holländska paret Laurent Witteveen, 57, och Lina du Bois, 56 och sedan driva asylboendet.

Där i mörkret mitt i natten inser Ted Holmqvist och hans granne omedelbart att det är allvar. Grannen ringer SOS. 66-årige brandmannen Anders Karlsson och hans tre kolleger i Sunnansjö brandvärn är först på plats. Klockan har hunnit några minuter efter två.

– Det var rökigt och eldslågor som slog ut. Jag tänkte att här lär vi skynda oss ut med vattnet.

Lite senare kommer stöttningen med brandmän från Ludvika, Nyhammar och Grängesberg. Grupp efter grupp med rökdykare ger sig in i källarutrymmena.

De ser en massa däck och gamla möbler och annan inredning. Troligen var det explosionerna från däcken som Ted Holmqvist hörde, gissar Anders Karlsson.

Han vill egentligen inte säga det högt, men egentligen är också han säker på att branden var anlagd.

– Boende för asylsökande. Många hatar det. Det är synd om de som äger anläggningen.

– Lågorna slog upp till takfoten när vi kom fram. Hade vi dröjt någon minut till så hade hela fastigheten varit i fara.

Torbjörn Granling
torbjorn.granling@dt.se