Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Är du svensk, lille vän? Frågan får mig att spy

Jag är fullständigt utled på alla dessa försök från den svenska högern att förgifta relationerna mellan olika grupper i detta land! När KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen fick frågan om en judisk familj i Sverige bör fira jul så lyckades hon klämma ur sig ungefär att – ja, det vore ju det bästa. Hon hävdade att det är bra för sammanhållningen om man visar respekt för och bejakar det nya landets kultur.

Krönikören Margit Silberstein, av judisk börd, skrev då ilsket: ”Det nya landet? Ålder är väl inget att skryta med, men jag har bott här längre än Ebba Busch Thor. Jag är född i Sverige.” Hon firar Chanukka och hon är svensk.

Jag tycker att det är en rikedom att det i detta Sverige finns människor som firar Ramadan, Chanukka och andra religiösa högtider än den kristna. Jag tycker att det är en rikedom att det finns massor av ateister och agnostiker i Sverige. Jag bryr mig inte det bittersta om vilka religiösa familjehögtider människor firar.

Är du svensk, lille vän? Det är den obehagliga och hotfulla fråga från svensk höger som hörts allt starkare på sista tiden. Jimmie Åkessons tal i söndags i Almedalen överraskade genom att vara mycket mer uttalat högernationalistiskt än vad vi på ett tag hört från denne man. Moderaterna håller tack och lov inte på så där, men Kristerssons monomana försök att utmåla Sverige som ett land som mer eller mindre befinner sig i ett krigsliknande tillstånd på grund av alla skjutningar, stärker den nationalistiska grundtonen i det som är på väg att bli ett konservativt block i svensk politik. Det paradoxala är för övrigt att denna högernationalism inte alls älskar Sverige. Inga har förtalat detta land så mycket som högernationalisterna!

Sverige är verkligen förgiftat av högernationalism. På sociala medier kan jag en fin sommardag inte ens skriva ut att det är vackert väder utan att få massor av högerextrema kommentarer. När jag i denna tidning publicerade en stillsam artikel om vad jag funnit när jag läst igenom hela Koranen, vällde breven in där brevskrivarna konstaterade att – Jaså, du erkänner numera öppet att du är muslim?

Jag är inte muslim. Men jag fascineras av alla stora världsreligioner som jag menar har samma grundbudskap: Var så solidarisk du förmår! Själv tycker jag mycket om den kristna traditionen. Men jag vet att Jesus var jude och inte kristen och att det i den traditionen finns massor av förtryck.

Jag tycker att det är en rikedom att det i detta Sverige finns människor som firar Ramadan, Chanukka och andra religiösa högtider än den kristna. Jag tycker att det är en rikedom att det finns massor av ateister och agnostiker i Sverige. Jag bryr mig inte det bittersta om vilka religiösa familjehögtider människor firar. Jag tycker helt enkelt det är fantastiskt att man i Sverige numera exempelvis kan möta människor från Mellanöstern som man kan dela sin glädje med över den stora persiska poesin.

Det viktiga är att alla medborgare i Sverige följer svensk lag, lyder trafikreglerna, betalar sin skatt, respekterar andra människors rättigheter och ser till att gå och rösta när så krävs.

Men Sverige är idag förgiftat. Det talas allt mindre om klassklyftor och om all den fördelningspolitik som skulle behövas och vi får istället ett slags sekundärdiskusssioner om kulturell tillhörighet, som jag är dödstrött på. Sverige har fler miljardärer än någonsin, samtidigt som välfärden inte sägs kunna finansieras längre.

Men Sverige är idag förgiftat. Det talas allt mindre om klassklyftor och om all den fördelningspolitik som skulle behövas och vi får istället ett slags sekundärdiskusssioner om kulturell tillhörighet, som jag är dödstrött på. Sverige har fler miljardärer än någonsin, samtidigt som välfärden inte sägs kunna finansieras längre. Klimatkrisen pågår och accelererar och mycket litet görs egentligen för att åtgärda den.

Men den fråga som dominerar är denna: Är du svensk, lille vän? Den är auktoritär. Den är nedlåtande. Den är inskränkt.

Jag spyr.