Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Bakslag för Preem! Hopp för biosfären!

Annons

Oljekoncernen Preem fick i lägre instans klartecken för att bygga ett nytt raffinaderi i Lysekil – en jätteinvestering på 15 miljarder. Men protesterna var starka, från lokala miljöorganisationer eftersom koldioxidutsläppen kommer att bli enorma. Och ser man på! Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att överpröva saken. Det kan bli ett nej, även om vägen dit är lång.

Visst, här finns ett dilemma. Länge än kommer olja att raffineras och ofta med dålig, klimatskadlig teknik. Preem menar att deras moderna anläggning ändå skulle ha minskat utsläppen globalt.

Så visst finns det en knepighet här. Men frågan är hur omställningen till ett fossilfritt samhälle någonsin ska kunna inledas – när det i varje läge kan hävdas att det är bättre att investera i det befintliga fossilsystemet? Någonstans måste det börja.

Ett nej till Preems Lysekilprojekt är nödvändigt.