Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Bra Sjöstedt! Pressa på!

Misstroendeförklaring

Vänsterpartiet spelar nu högt, riktigt högt. Sittande regering kan falla. Men vänsterpartiet spelar bra. I torsdags klockan två blev det allvar: Vänsterpartiet står fast vid en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

En halvtimme senare klev moderatledaren och kd-ledaren tillsammans fram och deklarerade att de är beredda att avsätta ministern.

Jag är rätt säker på att även många centerpartister, både i riksdag och regering, inte gillar en omstöpning av Arbetsförmedlingen som särskilt hårt kan drabba små, fattiga kommuner och det i en tid när arbetslösheten lär öka.

Är det här en parodi på demokrati? Nej, inte alls. Den ”kaosprivatisering” – V:s namn på det hela - av Arbetsförmedlingen som Centerpartiet drivit igenom i Januariavtalet saknar stöd över hela linjen, från höger till vänster.

Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon. Hela idén är inget annat än centerpolitikern Martin Ådahls nyliberala baby – och pådrivet av näringslivsorganisationen Almega.

Jag är rätt säker på att även många centerpartister, både i riksdag och regering, inte gillar en omstöpning av Arbetsförmedlingen som särskilt hårt kan drabba små, fattiga kommuner och det i en tid när arbetslösheten lär öka.

Självklart tar det konservativa blocket varje chans att plåga regeringen. Det är för deras del givetvis inte bara sakpolitik det handlar om (och partierna i detta konservativa block har förvärrat situationen genom den servettskiss de drev igenom förra året). Men faktum kvarstår: Ingen tror på den tidsplan som angetts för denna jättereform.

Och varken Vänsterpartiet, moderaterna eller kd tror på att – via LOV - släppa marknaden fri för arbetsförmedling. Och som sagt: Ingen socialdemokrat heller.

Kommer ministern att avsättas? Det är inte alls säkert. I skrivande ögonblick tyder mer på att V:s initiativ tvingar regeringen och samarbetspartierna att faktiskt gå V till mötes. Det allmänna läget har också ändrats sedan Ulf Kristersson börjat flörta med Jimmy Åkesson och konturerna av ett konservativt block blivit allt tydligare.

Vart ska L och C gå? Löfven borde nu ta chansen att omförhandla detta huvudlösa inslag i Januariavtalet.

Framåt tisdag nästa vecka vet vi hur det pokerparti slutar som handlar om tusen och åter tusen arbetslösa människors öde.