Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Dalapanik!

Annons

Ganska snabbt har mörka moln drivit in över Dalarna – och det är inte den annalkande hösten jag pratar om, det är ekonomin i kommuner och landsting. I Leksands kommun ska ett stort sparpaket på femtio miljoner rulla ut – till och med en ny sporthall får vänta… - och det börjar se likadant ut i flera andra kommuner.

Underskott, underskott, vare sig vi pratar om Falun eller Vansbro, Hedemora eller regionen/landstinget. Snabbt har situationen skiftat från över- till underskott i den kommunala ekonomin.

Underskott, underskott, vare sig vi pratar om Falun eller Vansbro, Hedemora eller regionen/landstinget. Snabbt har situationen skiftat från över- till underskott i den kommunala ekonomin.

Och så ser det ut i stora delar av landet. På väldigt många håll väntar besparingar, åtstramningar och till slut ökad arbetslöshet och försämrad välfärd. De närmaste åren kommer att bli tuffa överallt och varken de pengar som eventuellt skjuts till kommunsektorn i kommande höstbudget eller den mer omfördelande Robin Hoodskatt som aviserats kommer att räcka på långa vägar. Särskilt i kommuner med åldrande befolkning och kostnader för bland annat flyktingmottagande lär det bli kärvt. En lång högkonjunktur går mot sitt slut och inte mycket tyder på att statsmakterna på allvar är beredda att motverka effekterna på välfärd och sysselsättning med balanserande satsningar i keynesiansk anda. Trots att förutsättningarna verkligen finns med den sensationellt låga statsskuld Sverige har.

De politiker som nu, inför stundande kris, hävdar att stora effektiviseringar i kommunsektorn och välfärden är möjliga vet inte vad de talar om. Nyligen skrev några kommunalråd, bland annat Leksands Ulrika Liljeberg och högersossen Niklas Nordström uppe i Luleå en debattartikel i Dagens Samhälle där de slog fast att mer resurser behövs inte i kommunsektorn och framförallt inga skattehöjningar – det är bättre att spara effektivisera. (Se Ronny Svenssons kritik av den artikeln i DD i onsdags). Men överallt är det mesta redan svårt slimmat, och ofta underbemannat. I veckan har landets undersköterskor manifesterat i en rad städer över hela landet mot omöjliga arbetsvillkor.

De politiker som nu, inför stundande kris, hävdar att stora effektiviseringar i kommunsektorn och välfärden är möjliga vet inte vad de talar om. Nyligen skrev några kommunalråd, bland annat Leksands Ulrika Liljeberg och högersossen Niklas Nordström uppe i Luleå en debattartikel i Dagens Samhälle där de slog fast att mer resurser behövs inte i kommunsektorn och framförallt inga skattehöjningar – det är bättre att spara effektivisera. Men överallt är det mesta redan svårt slimmat, och ofta underbemannat.

Visst, höjd kommunalskatt bör undvikas så länge det går och det vore långt bättre med kraftigt ökade statsbidrag. Men troligen går det inte så länge till att undvika kommunala skattehöjningar. Förmodligen är de flesta medborgare beredda att acceptera det, istället för åtstramningar och nedläggningar av exempelvis skolor på landsbygden.

I Region Dalarna genomfördes för fyra år sedan en stor åtstramning som gav en tidsfrist i kampen mot underskotten, men hur blir det framöver? Plötsligt ser man i tidningen att regionens mångårige och för sin kompetens allmänt respekterade ekonomidirektör ska sparkas av Dalasamverkan under moderaten Ulf Bergs ledning. Utan motivering. Socialdemokrater och vänsterpartister gapade av förvåning och fick inga svar på varför han skulle fockas. ”Under pågående möte lägger de fram förslaget för oss. De vägrar sedan motivera varför de vill låta honom gå”, sa ett smått chockat socialdemokratiskt oppositionsråd Elin Norén. De talar om en ledningskultur som är på väg att gå överstyr. ”De bill leda genom rädsla” säger det vänsterpartistiska oppositionsrådet Maja Gilbert Westholm.

Kanske är det paniken som slår till hos regionledningen inför stundande kriser. Jag fruktar att vi kommer att få se mycket av det när ekonomin saktar in och underskotten växer.