Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Daniel Suhonen perfekt som partisekreterare! Låt den rätte komma in!   

Det är inte bara Stefan Löfven som sagt upp sig från jobbet. Även partisekreteraren Lena Rådström Baastad har gjort det. Något större avtryck har inte Baastad lämnat efter sig – och till stor del beror det nog på att partisekreterarposten på ett dumt sätt degraderats på senare år. För ett drygt årtionde sedan var Sveavägen 68 ett kraftcentrum i socialdemokratin. Sedan beslöts det att spara pengar genom att slå ihop kansliet på Sveavägen med partiets riksdagskansli.

Resultatet av detta blev en försvagning av att den viktiga partisekreterarrollen.

Det ideala vore att partisekreteraren vore den person som i princip har till uppgift att kanalisera stämningar, idéer och ilska nerifrån och upp genom partihierarkin, från gräsrötter till partiledning – istället för tvärtom.

Daniel Suhonen skriver i en ledare i Aftonbladet: ”Idag är Sveavägen 68 ett tomt skal. När jag började i politiken var 68:an ett levande centrum som hade massvis med ombudsmän, mediegranskare, tidningshus, en utredningsavdelning och en egen auktoritet.” Han menar att en nästan lika viktig fråga om vem som ska efterträda Löfven är vem som blir partisekreterare. Och det är bara att hålla med!

Det ideala vore att partisekreteraren vore den person som i princip har till uppgift att kanalisera stämningar, idéer och ilska nerifrån och upp genom partihierarkin, från gräsrötter till partiledning – istället för tvärtom, så som idag oftast är fallet. En starkare partisekreterare, obunden av riksdagsarbete, ständigt på språng genom landet och med ett eget självständigt kansli, skulle kunna vara en otroligt viktig partireform för en krisande och ofta monolitisk socialdemokrati.  

Föreställ er exempelvis att just Daniel Suhonen vore den partisekreteraren. På en dag skulle socialdemokratin bli en mer levande rörelse.

Låt den rätte komma in, som det heter i skräcklitteraturen.