Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Ett hyggligt bra migrationspaket!  

Nu har alltså regeringen under stort besvär lyckats få fram ett paket i migrationsfrågan som den hoppas få igenom i riksdagen. Innebörden av förslagen är i princip att den mer restriktiva flyktingpolitik som provisoriskt sjösattes 2016 i som ett svar på krisen därmed skulle bli lag. På några punkter är det nya förslaget litet strängare – försörjningskrav för anhöriginvandring – och på någon punkt mildare – en ny humanitär skyddsgrund gör att särskilt ömmande fall kan få en chans att stanna.

Min formel för just (s) är denna: Socialdemokratin behöver ta ett stort kliv till vänster i den ekonomiska, klassutjämnande politiken. Men, så som läget är, samtidigt ett litet steg åt höger eller i alla fall åt det restriktiva hållet i flyktingpolitiken.

Är det här ett bra migrationspolitiskt paket? Ja, ungefär så bra det kan bli. Men det är förstås fullt av svåra målkonflikter i denna fråga. Ta de uppehållstillstånd som nu definitivt, som redan är fallet i de allra flesta EU-länder, blir tillfälliga. All forskning pekar entydigt på att tillfälliga uppehållstillstånd försvårar integrationen. Det leder till ångest och gör det omöjligt att planera inför framtiden. Så är det. Men det är å andra sidan så att om Sverige skulle återgå till ordningen före 2016 med väldigt generösa uppehållstillstånd – ja, då lär fler asylsökande ta sig till landet. Varvid integrationen försvåras av det.

Jag har länge argumenterat för att Sverige under bra många år framöver behöver en rättså stram migrationspolitik. Inte av ideologiska skäl, utan av praktiska, sociala och jämlikhetsskäl. Den massarbetslöshet och den trångboddhet som tornat upp sig i Sverige är på god väg att få väldigt tydliga etniska förtecken, vilket ökar risken för segregation och rasism. Den vänster, både inom Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är missnöjd med en stramare migrationspolitik tycker jag har svårt att svara på hur detta avgörande samhällsproblem ska lösas.

Risken är dessutom stor att en eventuell högerblocksregering släpper loss en avreglering av arbetsmarknaden och en försämring av alla löntagarrättigheter i det föregivet goda syftet att ge de arbetslösa jobb. Då går Sverige mot en än djupare arbetslöshet och den svenska modellen blir bara ett minne.  

I de opinionsmätningar som SOM-institutet i Göteborg gör är sedan ett bra tag tillbaka de som vill ha en minskad invandring i stor majoritet bland väljarna. Jag undrar om inte Miljöpartiet till slut har dragit en lärdom av det där och att det förklarar att Miljöpartiet på det hela taget vikt sig i migrationsfrågan i jämförelse med vad partiet ansåg så sent som förra året. Det är bra, om säkert än svårsmält för många miljöpartister. Vänsterpartiet har en långt mindre realistisk syn på frågan. Partiet vill återgå till lagarna som gällde före 2016 och som gjorde att Sverige tog emot många gånger fler flyktingar än andra europeiska länder. 

I de opinionsmätningar som SOM-institutet i Göteborg gör är sedan ett bra tag tillbaka de som vill ha en minskad invandring i stor majoritet bland väljarna. Jag undrar om inte Miljöpartiet till slut har dragit en lärdom av det där och att det förklarar att Miljöpartiet på det hela taget vikt sig i migrationsfrågan i jämförelse med vad partiet ansåg så sent som förra året.  

Bland s-väljare tror jag att de flesta tycker att en mer restriktiv flyktingpolitik är rimlig. Problemet i (s) är kanske att det ibland är svårt att diskutera dessa frågor. När jag skriver den här artikeln vet jag att kommer att få många ilskna brev och mail som menar att jag sviker idealen. Jag vet att många opinionsbildare i arbetarrörelsen och socialdemokratin därför ligger rätt lågt i dessa frågor.

Min formel för just (s) är denna: Socialdemokratin behöver ta ett stort kliv till vänster i den ekonomiska, klassutjämnande politiken. Men, så som läget är, samtidigt ett litet steg åt höger eller i alla fall åt det restriktiva hållet i flyktingpolitiken.