Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Hanif Bali i Twitterdiket. Och det speglar demokratins kris.   

Valrörelsen första lilla skandal har inträffat: Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, ökänd som vilt svingande högerdebattör på sociala medier, har gjort det igen. Häromdagen lade han på Twitter ut ett fotomontage på sig själv som tungt beväpnad (med samma gevär som använts vid skolskjutningar i USA) – samtidigt som han meddelade att han är i krig med Dagens Nyheter.

Kristersson vågar nog helt enkelt inte skälla ut denne Bali – då skulle han förlora ännu fler röster till Sverigedemokraterna, för det är bland dessa som Bali nog har sina största fans.

Tidningsutgivarna reagerade direkt och begärde att få prata med moderatledaren Ulf Kristersson. Det fick de inte. Och moderatledaren som ofta talat om behovet av en mer vuxen politisk debatt lät direkt mesig och undfallande när han fick frågor om vad han tänkte göra åt sin unge riksdagsledamot. Kristersson vågar nog helt enkelt inte skälla ut denne Bali – då skulle han förlora ännu fler röster till Sverigedemokraterna, för det är bland dessa som Bali nog har sina största fans.

Vad är detta? Det är ett symtom på en demokrati som mer och mer lämnat den folkrörelsevärld, där politiker en gång var inbäddade, och istället släppt dem fria i de antisociala mediernas djungler. Det är den genommedialiserade politiska logiken vi bevittnar: politikern som kommunicerar med tusentals ansiktslösa väljare eller följare på nätet men alltmer sällan ansikte mot ansikte i den fysiska världen.

Och det är inte bara moderaterna som fallit offer för denna logik. Nyligen visade det sig att socialdemokrater försökt köpa sig inflytande via så kallade influencers på nätet; man hade till och med outsourcat kampanjuppgifter till ett stort globalt PR-företag.  

Nätets och de sociala mediernas värld är en binär värld: Där är du för eller emot, du gillar eller gillar inte, och utrymmet för komplexitet är litet. Att posera med tunga vapen på en bild framstår till slut som helt naturligt i den logiken. Och att moderatledaren inte vågar skälla ut Hanif Bali på allvar säger något mer: Politiker är rädda för den makt som finns i nätets binära värld.

En man uti Svea rike
saknade verkligen sin like
Han skrek: Det är inte lätt
men jag gör alltid rätt
när jag vurpar i mitt Twitterdike.

Under en debatt med Bali i Almedalen för några år sedan skrev jag en liten limerick om honom som jag läste upp. Jag tror inte han klarade av att skratta åt den:  

En man uti Svea rike

saknade verkligen sin like

Han skrek: Det är inte lätt

men jag gör alltid rätt

när jag vurpar i mitt Twitterdike.