Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Helt rätt att förbjuda religiösa friskolor! Luften klarnar!

Nej, det kom inte som en överraskning. Ändå känns det märkligt överraskande: Socialdemokraterna bestämmer sig för att gå till val på att förbjuda religiösa friskolor. Vi är helt enkelt inte vana vid så tydliga markeringar från socialdemokratisk sida i frågor av det här slaget: ”Präster och imamer ska inte få bestämma över undervisningen”, hette det under tisdagens presskonferens.

Redan förra året tog s-kongressen beslut om att förbjuda konfessionella inslag i skolundervisningen men på tisdagen gick ministrarna Anna Ekström och Ardalan Shekarabi ut med ett ännu tydligare valbudskap: Förbud mot konfessionella friskolor.

Ett förbud mot religiösa friskolor är helt i linje med den demokratiska, sekulariserade skolmodell som alltid varit den socialdemokratiska. I skolan ska alla samhällsskikt och alla etniska grupper kunna mötas. Där är den universella kunskapen, argumenten och det fria lärandet det centrala, inte den religiösa världsbilden eller den nationella identiteten.

Jag hälsar det med glädje. Så särskilt många religiösa friskolor finns det visserligen inte i Sverige – ett sjuttiotal – och många kommer att invända mot s-förslaget att det blåser upp ett marginellt fenomen till något större än vad det är. Lagstiftning om nationella minoriteters rättigheter gör att det alltid också kommer att finnas spelrum för några få skolor med viss konfessionell inriktning.

Finns det en flört med islamofoba SD-väljare i (s)-förslaget? Letar socialdemokraterna efter ett sätt att locka tillbaka sådana väljare till det egna partiet? Jodå. Medvetet eller omedvetet spelar nog det tyvärr in. Därför är det centralt och avgörande att det aldrig tummas på religionsfrihetens idé.

Men jag tror ändå att (s) tänker rätt här. Ett förbud mot religiösa friskolor är helt i linje med den demokratiska, sekulariserade skolmodell som alltid varit den socialdemokratiska. I skolan ska alla samhällsskikt och alla etniska grupper kunna mötas. Där är den universella kunskapen, argumenten och det fria lärandet det centrala, inte den religiösa världsbilden eller den nationella identiteten. Religiösa friskolor riskerar att cementera och förstärka etniska, könsmässiga och religiösa barriärer och hämma de självklara upplysningsidealen.  

Men frågan om religiösa friskolor hade naturligtvis aldrig blivit så pass akut som den är om inte den nya skolmarknaden hade slängt problemet i ansiktet på oss. Det friskolesystem Sverige sedan länge har är internationellt sett direkt extremt. Det gör det lätt att starta nya religiösa friskolor och antalet riskerar med tiden att växa. Reaktionära kristna grupper och lika reaktionära muslimska grupper tar sin chans att indoktrinera barn och till och med tjäna pengar på det.

Sannolikt reagerar en mycket stor majoritet av väljarkåren – oavsett religiös tillhörighet – starkt på att det är tillåtet att starta friskolor som vill locka till sig vissa religiösa grupper och inte andra. Och var så säker: Det är inte barnen som väljer religiösa friskolor, barn är fria varelser; det är föräldrar som lockas av marknadsföringen. Friskolesystemet har öppnat portarna till en ny nivå av segregation som kan bli ödesdiger i ett läge där många nyanlända ska integreras.

Men frågan om religiösa friskolor hade naturligtvis aldrig blivit så pass akut som den är om inte den nya skolmarknaden hade slängt problemet i ansiktet på oss. Det friskolesystem Sverige sedan länge har är internationellt sett direkt extremt. Det gör det lätt att starta nya religiösa friskolor och antalet riskerar med tiden att växa. Reaktionära kristna grupper och lika reaktionära muslimska grupper tar sin chans att indoktrinera barn och till och med tjäna pengar på det.

Är det ett direkt religionsfientligt förslag som (s) nu levererar? Naturligtvis inte. Sekularisering innebär att de religiösa institutionernas makt över våra liv minskar. Men inte att religion i sig är något suspekt. Jag är övertygad om att alla samhällen alltid kommer att vara mer eller mindre religiösa och jag tror att sekularisering – minskad makt för präster, imamer, rabbiner – istället kommer att frigöra de mer progressiva sidorna som finns i alla religioner.

Sekularisering är en mäktig frigörande kraft som sedan lång tid tillbaka rullar genom våra samhällen. Jag tror att den är ohejdbar. Ty även om det ibland ser ut som om religionens makt växer och världen drivs tillbaka till en förgången tid, så är den grundläggande trenden världen över glasklar: Fler och fler får utbildning, naturvetenskapen får allt större betydelse för hur våra vardagsliv formas och idealen om jämställdhet har en oavvislig moralisk styrka.

Sekularisering är en mäktig frigörande kraft som sedan lång tid tillbaka rullar genom våra samhällen. Jag tror att den är ohejdbar. Ty även om det ibland ser ut som om religionens makt växer och världen drivs tillbaka till en förgången tid, så är den grundläggande trenden världen över glasklar.

Den tid vi just nu genomlever har starka konservativa drag. Den har lyft upp till ytan religiös fundamentalism. Islamofober hetsar upp sig över moskéer och böneutrop. Kristofober – om ordet finns – retar sig på att  högmässor sänds i Sveriges Radio på söndagar. Men allt detta är ytfenomen: Jag tvivlar inte på färdriktningen på längre sikt: Världens samhällen går mot sekularisering.

Vi får se hur övriga partier reagerar på s-utspelet. Men luften har klarnat. Lysts upp.