Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Januariavtalet skakar till! Bra! Tack, Vänsterpartiet!

Regeringen backar – det var arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks besked på måndagsmorgonen i frågan om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Bra. Det visar på två saker: För det första att Januariavtalet inte är en metafysisk produkt, huggen i sten och höjd över politiken. Delar av det kan uppenbarligen omförhandlas. Självklart är det mycket rimligt, så måste det vara i en demokrati och i en verklighet där nya fakta och nya omständigheter ständigt dyker upp. Allt annat vore rena rama kommandoekonomin, och i det här fallet ironiskt nog ordinerat av den nyliberala falangen inom centerpartiet.

Men regeringens reträtt visar för det andra också på att Vänsterpartiet har lyckats skaffa sig inflytande, trots beröringsförbudet som skrevs in i Januariavtalet. Åtminstone i meningen att V kan förhindra somligt från att genomföras.

Det tragiska här är väl att även många fria socialdemokrater, på ledarsidor eller i andra sammanhang, stämt in i gnället på Vänsterpartiet. Det säger något om hur hopplöst läget är inom socialdemokratin: Partiet saknar förmåga, eller kanaler, att uttrycka sin egen själ. Fatta hur ödesmättad den meningen som jag nyss skrev ut är.

Ledande socialdemokrater har inte varit nådiga mot Vänsterpartiet när det kom med misstroendehotet. Men: de flesta vanliga socialdemokrater blev glada. Det tragiska här är väl att även många fria socialdemokrater, på ledarsidor eller i andra sammanhang, stämt in i gnället på Vänsterpartiet. Det säger något om hur hopplöst läget är inom socialdemokratin: Partiet saknar förmåga, eller kanaler, att uttrycka sin egen själ. Fatta hur ödesmättad den meningen som jag nyss skrev ut är.

Själv anser jag att V bör tackas för att partiet fördröjt och delvis stoppat en tokprivatisering – det är ett mycket bättre ord än ”reform” – som saknar såväl folkligt, som intellektuellt och parlamentariskt stöd.

Måndagsmorgonens presskonferens öppnar för något nytt. Kanske till och med för att Martin Ådahls centrala roll i Centerpartiet något kan mildras framöver? Mycket är oklart än hur det blir med Arbetsförmedlingen. Men det är ett framsteg att LOV, lagen om valfrihet, inte blir den grund varpå omstöpningen ska vila. I skrivande stund vet vi inte ens hur Vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen ställer sig.

Men: En bra måndag morgon. Politiken kan börja om en smula. Det är hoppfullt.