Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Klimatet och de gula västarna måste mötas!

Annons

 I helgen inleds FN:s klimattoppmöte i polska Katowice – men knappast någonting känns bra inför detta möte. Rapporterna om en tilltagande klimatkris har stått som spön i backen den senaste tiden och tiden rinner ut för att åstadkomma den nödvändiga förändringen. I flera länder styr politiska ledare som helt enkelt inte tror att klimatet är något problem – från Trump i USA till Bolsonaro i Brasilien och däremellan exempelvis styret i det Polen där mötet ska hållas.

 

Utsläpp. Foto: TT.

Och notera att när kravlistorna inför regeringsbildningen hopar sig i Sverige, så nämns överhuvudtaget inte klimat- och miljöfrågor. Den tystnaden är talande.

 Och notera att när kravlistorna inför regeringsbildningen hopar sig i Sverige, så nämns överhuvudtaget inte klimat- och miljöfrågor. Den tystnaden är talande.

Syftet med mötet i Polen är att göra allvar av Parisavtalets ambitioner. Men förarbetet går trögt. En stor del av problemet är att två hot samtidigt tornar upp sig: En skenande uppvärmning av planeten och de skenande klassklyftorna. I alltmer ojämlika samhällen tror jag att risken är stor att många människor skjuter ifrån sig klimatfrågan – därför att andra vardagsfrågor tränger sig på. I Frankrike har de gula reflexvästarna äntrat scenen. Det är vanligt folk över hela Frankrike som – i alla fall inledningsvis - demonstrerat mot regeringens planer på att höja bensin- och dieselpriserna. Efterhand tycks denna våg av folklig ilska lika mycket kommit att handla om landsbygds- och landsortsbefolkningens ilska mot storstädernas eliter. Fransk arbetarklass, företrädesvis på landsbygden, i små städer och i förorter som är beroende av bilen för att kunna åka och handla, för att kunna lämna barn till skolan eller för att komma till jobbet, fruktar att livet blir svårare när bensinpriserna höjs. Den svenska journalisten Johanna Frändén, bosatt i Frankrike, skrev träffande om de gula västarna:

 

De gula västarna. Foto: AP.

”Är det rimligt att tvinga den franska landsbygden att göra kortsiktiga uppoffringar för långsiktig ekologisk hållbarhet, medan den urbana medelklassen åker på weekendresor som om ingen morgondag fanns? Hur förklarar man för den europeiska arbetarklassen att de måste bidra till nästa generations välmående när de inte själva har råd att ta bilen till jobbet?”.

 

När man i fransk press läser vad demonstranterna säger märks det att det inte bara handlar om allmänt högergnäll. Unga kvinnor retar sig på att det saknas kollektivtrafik och att den borde byggas ut innan bensinpriserna höjs. Hur ska man annars kunna åka och handla när butikerna hamnat i externa köpcentra? Hur ta sig till jobbet? Frankrike är dessutom en extremt centraliserat nation. Paris härskar. Men samma problematik finns över hela västvärlden: de bortglömdas revolt har forskare ibland kallat det. (Jag skrev i våras om detta i DD).

 

Den ena ödesfrågan, klimat, står i vägen för den andra ödesfrågan, jämlikheten och ett drägligt vardagsliv.

 På global nivå finns samma konflikt: Den fattiga världen vill resa sig ur nöden och då kostar det på miljö och biosfär. Samtidigt vill den rika världen inte bidra på allvar till omställningen i den fattiga delen av världen. Och vi vet detta: Det är de tio procenten rikaste på planeten som står för nästan häften av växthusgasutsläppen.

På global nivå finns samma konflikt: Den fattiga världen vill resa sig ur nöden och då kostar det på miljö och biosfär. Samtidigt vill den rika världen inte bidra på allvar till omställningen i den fattiga delen av världen. Och vi vet detta: Det är de tio procenten rikaste på planeten som står för nästan häften av växthusgasutsläppen. Det är ett faktum: Inte förrän köpkraften skärs ner ordentligt på de översta nivåerna, globalt och i varje nation, går det att få med sig de människor som är längre ner på klasstegen.

 

Först när det sker, när social rättvisa lyser upp politiken, kan vi hoppas på en fungerande klimatpolitik. Och det är bråttom. Biosfären kan inte vänta. Klimatkampen och de gula västarna måste mötas!

Annons