Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Mer pengar till kommunerna! Annars slutar det med fler röster till högerpopulismen!

När värnskatten slopas går staten miste om sex miljarder. Det är en massa pengar som istället kunde ha gått till att minska det missnöje som nu växer i kölvattnet på pågående och väntande nedskärningar ute i kommunerna. Slopandet av värnskatten ger exempelvis Volvochefen Martin Lundstedt en årlig skattelättnad på 2,5 miljoner kronor. Vad ska man säga om det? Svar: Det är helt orimligt.

Överallt ropas det nu ut att den ena kommunen efter den andra går mot underskott som måste botas med skattehöjningar eller nedskärningar. Och varningsropen har verkligen fog för sig: Välfärden kommer att pressas tillbaka de närmaste åren. Allra mest lär det drabba äldreomsorg, barnomsorg, skolor och viktiga fritidsverksamheter.

Nu ser vi också en snabbt ökande trend att kommuner överklagar avslagen de fått från Migrationsverket om bidrag för kostnader de haft i samband med flyktingmottagandet. I Hultsfred var kommunen tvungen att införskaffa moduler för att klara av att husera alla nyanlända elever (kommunen tog emot ovanligt många). Det kostade många miljoner, men var naturligtvis nödvändigt. I Hedemora vill kommunen ha extra stöd för kostnaderna för bland annat skolassistenter som krävdes för ett bättre fungerande flyktingmottagande. Vi kommer att få se mer av det där framöver.

Undersköterskor och lärare, barnmorskor och kulturarbetare har protesterat. Många har redan varit ute på gatorna. I exempelvis Fredriksberg i Ludvika kommun dras det ner på ett äldreboende för dementa. I Falun ställs nämnderna inför miljonbesparingar. Och så vidare. Och var så säker: Varje besparing är en investering i missnöje!

Nu ser vi också en snabbt ökande trend att kommuner överklagar avslagen de fått från Migrationsverket om bidrag för kostnader de haft i samband med flyktingmottagandet. I Hultsfred var kommunen tvungen att införskaffa moduler för att klara av att husera alla nyanlända elever (kommunen tog emot ovanligt många). Det kostade många miljoner, men var naturligtvis nödvändigt. I Hedemora vill kommunen ha extra stöd för kostnaderna för bland annat skolassistenter som krävdes för ett bättre fungerande flyktingmottagande. Vi kommer att få se mer av det där framöver. Och det är helt rimliga krav kommunerna ställer på Migrationsverket – som i sin tur har regeringen över sig som avgör vad som gäller.

Och nu ökar risken för att detta ger ytterligare bränsle åt de partier som har främlingsfientligheten som affärsidé. I en mätning för en tid sedan låg SD och socialdemokraterna i stort sett jämsides. Den dag kan vara nära när SD i en mätning blir större än socialdemokraterna. Ingenting är tacksammare för ett högerpopulistiskt parti att exploatera än de kostnader för migrationen som staten struntar i och istället vältrar över på kommunerna.

Den dag kan vara nära när SD i en mätning blir större än socialdemokraterna. Ingenting är tacksammare för ett högerpopulistiskt parti att exploatera än de kostnader för migrationen som staten struntar i och istället vältrar över på kommunerna.

Men i grunden handlar inte detta kommunala välfärdsdrama om flyktingfrågan och flyktingmottagandet. Grundproblemet är att staten inte tar det ansvar den har för att hjälpa kommunerna att klara en kostnadskris som har många olika orsaker – där en åldrande befolkning förblir den viktigaste förklaringen till problemen på de flesta håll. Redan idag är det så att den offentliga sektorn aldrig skulle ha kunnat bemannas utan den invandring Sverige haft genom åren. Har då flyktingmottagandet under åren fram till och med 2015 inte alls påverkat kommunernas ekonomiska situation? Jo, visst har den det. Kostnaderna för just flyktingmottagandet har definitivt förvärrat problemen som kommunerna nu står inför, viket till och med Reformisternas ordförande Markus Kallifatides nyligen påpekat i en artikel. Att förneka det är bara att ge högerpopulismen än mer bränsle.

Men grundproblemet är ett helt annat, nämligen detta: Staten tar inte in så mycket skatter som den borde göra. Inom loppet av tjugo år har skattekvoten sjunkit genom en lång rad skattesänkningar som både röda men framförallt blåa regeringar varit skyldiga till. Borttagandet av värnskatten är bara det senaste påhittet som försvagar statskassan och gör det svårare för staten att hjälpa kommuner när de krisar.

När det offentliga drar sig tillbaka, när staten drar sig tillbaka, ja när den högsta omfördelande instansen i nationen minskar sina fördelningspolitiska ambitioner – då hamnar bördan på de enskilda kommunerna. Att höja kommunalskatten måste ibland göras. Men problemet är att den inte är progressiv. Höjd kommunalskatt går hårdast åt dem som tjänar sämst.

Den kommunala kris som nu tornar upp sig, och som kan bli riktigt djup om lågkonjunkturen slår till på allvar, kan helt enkelt inte lösas på kommunal nivå. De flesta känner på sig att de effektiviseringar som efterlyses av den kommunala verksamheten mest kommer att landa i tuffare arbetsmiljö och försämrad service. Det måste helt enkelt till generella statsbidrag – och det kräver att staten avstår från skattesänkningar och till och med vågar sig på skattehöjningar.

Sker inte det är risken överhängande att Sveriges största parti snart heter något annat än Socialdemokraterna.