Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Min katt har bättre valstrategi än (s)!

Valstrategi? Min katt har bättre valstrategi än socialdemokraterna. Hon fräser åt alla håll men är samtidigt mjuk och snäll mot sina nära och kära och bry sig om deras välfärd, i alla fall om man är snäll mot den. För detta får hon överallt respekt! Och det är väl ungefär vad det socialdemokratiska partiet borde ha som sin linje.

Hon fräser åt alla håll men är samtidigt mjuk och snäll mot sina nära och kära och bry sig om deras välfärd, i alla fall om man är snäll mot den. För detta får hon överallt respekt!

I veckan har (s) presenterat sin valstrategi. Det mest slående med den är att den inte är det minsta agendabrytande. Vad menas med det? Svar: Den nya strategin skriver under på den rådande politiska agendan och förstärker den till och med. Bekämpandet av brott är således centralt, liksom integration. Och huvudstrategin går ut på att vinna över osäkra väljare i alliansen och på SD-kanten. Välfärd och fördelningspolitik får samsas med brottsbekämpningen istället för att vara den helt överordnade principen.

Felet partiet gör är att det inte vågar utgå från sina kärnväljare. Det är inte bara ett fel. Det är en dödssynd, ett misstag av episka dimensioner. Överallt runtom i Europa har det visat sig vara det snabbaste sättet för arbetarrörelsen att begå självmord. Och kom då ihåg: att utgå från sin kärna betyder inte att man behöver vara defensiv i andra frågor, ty från kärnan sträcker sig rötter ut åt alla håll.

Felet partiet gör är att det inte vågar utgå från sina kärnväljare. Det är inte bara ett fel. Det är en dödssynd, ett misstag av episka dimensioner. Överallt runtom i Europa har det visat sig vara det snabbaste sättet för arbetarrörelsen att begå självmord.

Förslaget om att begränsa vinster i välfärden är ett lysande exempel på en politisk tanke som utgår från klassiska socialdemokratiska värderingar – men som har stöd långt in i borgerliga väljarled. Socialdemokratiska kärnväljare har alltid fattat att en klassutjämning som gör att skillnaderna mellan rika och fattiga områden minskas är en förutsättning också för att bekämpa den brottslighet som uppstår ur social frustration och hopplöshet.

Hur kan (s) vinna över väljare från SD som så att säga borde rösta på (s)? Huvudstrategin måste vara att stå tydligt för fördelningspolitik. De flesta SD-väljare ogillar vinster i välfärden och de jag har mött är förbannade på hårda sjukskrivningsregler och underbemanning i äldreomsorgen – kort sagt, allt det som SD:s marknadsliberala partiledning inte står för.  

Jag tror att den enda rimliga socialdemokratiska strategin från och med nu är följande: Sluta med de utsträckta händerna över blockgränsen. Nästan varje sådan utsträckt hand har rört vid en kokplatta som är skållhet av antisocialism och närapå förakt gentemot allt vad socialdemokrati heter. Odla istället varje tänkbar vänster-högerkonflikt som existerar i politiken, från vinstbegränsning i välfärden till reformering av sjukförsäkringen och skattehöjningar. Tala om för väljarkåren att den överordnade principen för all socialdemokratisk politik är och förblir ökad jämlikhet, med allt vad det för med sig på olika politikområden. Berätta att ökad social jämlikhet är ett sätt att fördela frihet till dem som har lite av frihet i sina liv.

Sluta med de utsträckta händerna över blockgränsen. Nästan varje sådan utsträckt hand har rört vid en kokplatta som är skållhet av antisocialism och närapå förakt gentemot allt vad socialdemokrati heter. Odla istället varje tänkbar vänster-högerkonflikt som existerar i politiken

Så mycket är klart: Vad socialdemokratin än säger i frågor om brott eller försvar så kommer Alliansen och SD att kunna bjuda över. Men borgerligheten kan aldrig bjuda över när det gäller välfärd och fördelningspolitik.

Det är bara det som kan få en sovande väljarkår på fötter. Jag tror att många i den medelklass som socialdemokratin vill vinna alliansröster från skulle imponeras mer av en socialdemokrati som vågar stå för någonting eget än av en socialdemokrati som ser ut att vilja flörta. Större delen av det vi kallar medelklass har värderingar som ligger nära LO-kollektivet.  

Det börjar bli riktigt bråttom för socialdemokratin. Mycket i svensk politik, så som den utfaller efter valet i höst, kommer att hänga på om partiet växer eller står och stampar på samma fläck. En socialdemokrati som snarare får uppemot 35 procent än neremot 30 procent kan avgöra vem som får bilda regering. En moderat minoritetsregering kommer inte att kännas legitim eller trovärdig om (s) växer med några procent och det rödgröna blocket är större.

Katten sover på skrivbordet. Hon har inga invändningar mot det jag just skrivit.