Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: När den siste schamanen talar

När den siste schamanen dör kommer ingen att finnas kvar som kan hålla uppe himlen och därför kommer den att kollapsa över jorden, så som skedde i tidernas begynnelse. Det blir slutet för denna värld. Skogarna kommer att bli tysta när alla andar lämnar den och de som är kvar, de som har tömt jorden på mineraler och förmörkat himlarna med industriell rök, kommer att plågas och förtvivla.

Ungefär så lyder en urgammal vision i de myter som ett stort ursprungsfolk i Amazonas regnskog håller sig med. Jag rycker till när jag läser om det i olika artiklar: Det är som ett språk som ljuder fullkomligt klart genom allt det byråkratiska formelspråk som dominerar på exempelvis den klimatkonferens som just inletts i Madrid.

Jag rycker till när jag läser om det i olika artiklar: Det är som ett språk som ljuder fullkomligt klart genom allt det byråkratiska formelspråk som dominerar på exempelvis den klimatkonferens som just inletts i Madrid.

Folket som skapat denna myt heter Yanomami och befolkningen uppgår i dag till kanske trettiotusen människor. Det är den största ursprungsbefolkningen i världen som har ett eget territorium. De lever i regnskogen mellan Brasilien och Venezuela, kanske det område i världen som har den rikaste biologiska mångfalden. Detta folk var en gång mer talrikt, innan det kom i kontakt med den vite mannen. Men sedan anlände de: guldletare, militärer, missionärer och jordägare som brände mark för att kunna odla. Och de förde med sig sjukdomar som malaria och mässling som skördade tusentals liv.

Vad är det jag skriver om? Svar: En av dem, Davi Kopenava, som i år mottar The Right Livelihood-priset. Det delas ut varje år till människor som kämpar för fred och hållbarhet och mänskliga rättigheter -eller enklare: till dem som levt på ett sätt som är bra för planeten och mänskligheten.

Jag visste tills för bara någon dag sedan inte ens att denne Davi Kopenava existerade. Nu vet jag lite mer. Han har intervjuats i svensk och utländsk press de senaste dagarna. Han hör till Yanomamifolket. Vid elva års ålder blev han föräldralös efter att hans mot dött av just malaria. Efter en svår massaker på ursprungsbefolkningen kämpade han i domstolarna för upprättelse för de mördade och vann – och sedan dess är han en välkänd person i Brasilien och Sydamerika, men utsatt för hot och trakasserier.

Han är schaman och talesman för sitt folk. I boken Den nedfallande himlen (The Falling Sky) har långa samtal med honom bandats av en antropolog. Jag har bara hunnit läsa citat ur boken i olika intervjuer och artiklar. Men det är som om de ord man då hör skär som laser genom alla rökridåer som finns i den moderna civilisationen: ”Dessa vita män som skapade köpenskapen tror att de är så kloka och modiga. Men istället är de giriga och tar inte hand om dem bland sina egna som inte har någonting. De tittar inte ens på dem och är glada om de kan hålla dem ifrån sig.”

I intervjuer de senaste dagarna har Davi Kopenava berättat om hoten mot Amazonas skogar, floder och djur som eskalerat kraftigt sedan den högerpopulistiske president Bolsonaro tog makten. När Kopenava tillfrågas om vad han anser om klimatmötet i Madrid säger han detta: ”Ledare lägger återigen pengar på hotell, möten och flygresor. Men vi märker inga effekter inne i Amazonas.” Han tror inte att klimattoppmötet kommer att leda till så mycket.

Ibland inträffar det där: att någon talar så klart och tydligt, så enkelt och samtidigt så träffande, att man stannar till i häpnad mitt i den stora strömmen av medialiserade ord.

Även Yanomami- folket har givetvis en mångtusenårig historia. Det har i millennier levt på ett sätt som inte äventyrat den biologiska rikedomen av arter i flora och fauna. Och det har detta folk gjort så oändligt mycket längre än den tid den västerländska civilisationen, medvetet och omedvetet, ägnat åt att sabotera biosfären, den tunna väv av liv som omsluter planeten.

Jag ska läsa den där boken The Falling Sky. Det är naturligtvis oerhört lätt hänt att det ”ursprungliga” och ursprungsbefolkningar romantiseras. Men inga folk är i själva verket ursprungliga: Även Yanomami- folket har givetvis en mångtusenårig historia. Det har i millennier levt på ett sätt som inte äventyrat den biologiska rikedomen av arter i flora och fauna. Och det har detta folk gjort så oändligt mycket längre än den tid den västerländska civilisationen, medvetet och omedvetet, ägnat åt att sabotera biosfären, den tunna väv av liv som omsluter planeten.

Jag är övertygad om att jordens ursprungsbefolkningar har något helt avgörande att säga den moderna, industrikapitalistiska civilisationen som nu rör sig längs klimatkrisens branter.

Vem ska bära upp himlen?