Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Nedskärningar i äldreomsorgen är falsk matematik!

”Kritiken vi fått är nog befogad. Vi får skärpa upp oss helt enkelt” Så säger en biträdande enhetschef på Nyhöjdens korttidsboende i Borlänge när hon konfronteras med uppgifter från ilsken personal om problemen på boendet. Mitt i eländet får man ändå säga att just det var ett hyggligt svar. För det är riktigt illa ställt när personal säger sig inte våga prata med media av rädsla för att bli av med jobbet.

Det verkar ha gått lite vind för våg när anhöriga besökt patienter med Covid19. ”Cheferna tar inte till sig de råd som myndigheterna utfärdar och man riskerar både personalens och de äldres liv”, säger en anställd till Dala-Demokraten. Under avdelningen med covid19-patienter finns en vanlig avdelning – men det finns bara en hiss ner till entrén och i foajén kan nog virus spridas.

Det här speglar det stora haveriet i den svenska Coronastrategin: Att äldreomsorgen i så många varit nedprioriterad, underbemannad och med otrygga anställningar. Jag har skrivit om det förut: Personalen på äldreboenden och i hemtjänst står helt enkelt längst ner på klass- och könsstegen och så har det varit länge.

Det här speglar det stora haveriet i den svenska Coronastrategin: Att äldreomsorgen i så många år varit nedprioriterad, underbemannad och med otrygga anställningar. Jag har skrivit om det förut: Personalen på äldreboenden och i hemtjänst står helt enkelt längst ner på klass- och könsstegen och så har det varit länge. Trots undersköterskeuppror och larmrapporter från Kommunal har ingen lyssnat, förrän kanske nu.

Den svenska Coronastrategin anser jag är riktig ur ett brett folkhälsoperspektiv – men de som utformat denna strategi är i princip högre tjänstemän som inte haft bra koll på läget inom en hårt slimmad äldreomsorg. Och det klingar verkligen ganska falskt när många borgerliga opinionsbildare anser att Sveriges Coronastrategi varit misslyckad: Såvitt jag kan minnas har väl borgerliga ledarsidor och politiker genom åren kämpat mycket, mycket hårdare för slopande av värnskatt och förmögenhetsskatt och liknande, eller för Rutbidrag - än för de lågavlönade med otrygga anställningar inom den äldre omsorg som blev coronans epicentrum.

I våra nordiska grannländer har de anställda inom äldreomsorgen inte känt samma stress och otillräcklighet.

Professor Marta Szebehely och några forskare till har i en rapport från 2017, Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?, jämfört svensk äldreomsorg med den i Norge, Finland och Danmark. Den speglar förändringar åren 2005-15 och det är förskräckande läsning. De skriver sammanfattande: ”I rapporten har vi pekat på att flera av de försämringar som skett i Sverige inte har samma motsvarighet i de länder som vi jämfört med (Danmark, Norge och Finland). En betydligt högre andel av den svenska äldreomsorgens personal överväger att sluta i arbetet vilket kan förstås i ljuset av de skillnader, till Sveriges nackdel, som uppvisats mellan länderna.”

Sverige ligger högre när det gäller både fysisk och psykisk utmattning hos personalen. Delade turer är vanligare här. De anställda träffar sina chefer mindre ofta. Och så vidare. Varken stat eller kommun har egentligen brytt sig. Man kan tillägga att det knappast gjort saken bättre att verksamheterna i Sverige i långt högre grad trasats sönder av privatiseringar och timanställningar

De lokala problemen i äldreomsorgen kan i slutändan bara bli förstådda om man ser det större mönstret: Äldreomsorgen har år för år blivit sämre i Sverige än i övriga nordiska länder. Och tittar man i läggen ser man att anställda redan för flera år sedan varnade för underbemanning på just Nyhöjden. Då, i maj 2017, berättade personal att man under helgen bara är två personal på avdelningen – och när bägge måste vara hos en patient ”så har vi inte koll på avdelningen.” Och till saken hör att Nyhöjden öppnade efter att Bergeby korttidsboende stängts på grund av olika problem och kritik från Inspektionen för vård och omsorg.

De lokala problemen i äldreomsorgen kan i slutändan bara bli förstådda om man ser det större mönstret: Äldreomsorgen har år för år blivit sämre i Sverige än i övriga nordiska länder. Och tittar man i läggen ser man att anställda redan för flera år sedan varnade för underbemanning på just Nyhöjden.

Historierna är ändlösa när det gäller tillståndet i svensk äldreomsorg. När en pandemi bryter ut som allra hårdast slår mot de äldre-äldre visar sig försummelserna i all sin oanständighet. Ska det vara så förbannat svårt att ta till sig denna insikt: Det som är bra för personalen i välfärden är bra också för brukarna. Och, vilket nu, i Coronapandemins tid, borde ha framgått: Det är bra för hela samhället.

Ska det vara så svårt att fatta: Nedskärningar i äldreomsorgen är falsk matematik.