Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Njut av solen – då gör du hela samhället en tjänst! Det breda folkhälsoperspektivet borde betonas mer.

Människor går ut, pratar med folk, är i solen, lapar vitaminer, håller i allmänhet avstånden. Det är vackert att se. Barn springer runt på ett torg. Skolbarn knallar hem från skolan. Grundskolorna har ju i Sverige hållit öppet genom hela krisen. Liksom många restauranger och butiker.

Hur mycket gör allt detta för den allmänna folkhälsan? För immunförsvaret? För det allmänna hälsotillståndet på längre sikt i detta land? Jag tycker att denna fördel med den svenska Coronastrategin aldrig riktigt är uppe till fråga på de dagliga presskonferenserna med myndigheterna. De liknar istället rätt mycket ett slags dödsmässor, där dödstalen blir det enda viktiga.

Hur ser dessa problem ut i länder där nedstängningen varit drastisk? Vi kommer nog inte att få veta alla sociala och medicinska konsekvenser av detta förrän om kanske flera år. Under tiden: Njut av solen när du kan. Då gör du faktiskt hela samhället en tjänst!

Ungefär så skrev jag på sociala media – facebook, twitter och instagram - häromdagen. Och väldigt många hörde av sig och instämde i det jag skrev. Här bara ett axplock av reaktionerna:

”Jag förstår precis vad du menar, vi har ett helt annat liv av öppna affärer och caféer t ex, då vi byggt på vår distansering och på egenansvar. Har min dotter och familj i London och där är på heeelt annat vis.”

”Ja, som om folk är mer följsamma i förbudsländer där tusentals har blivit bötfällda.”

”Det tycker jag har lyfts fram många gånger som argument till att inte stänga ner. Men alla vill kanske inte lyssna på det örat. Tex den psykosociala ohälsan som kommer som ett brev på posten.”

”En mycket bra frågeställning. För egen del har min fru och jag levt efter försiktighet men vi är ute och går, handlar i affärer så i stort är det som vanligt.”

”Människa är människas fröjd. Mänsklig samvaro i verkliga livet är och ger hälsa. Även med 2 m avstånd. Ofrivillig ensamhet är farliga grejer!”

”Bra iakttagelse! Låt oss fokusera på den lite mer!”

”Det är ju bevisligen en stor minskning av patientbesök på hälsocentralerna och på akutmottagningar. Till den grad att en privat hälsocentral, i min stad, har varslat vårdpersonal. Man kan tolka detta fenomen som att folk är friskare, söker inte i onödan för att inte belasta vården, håller sig mer hemma och utsätter sig inte för vanliga åkommor såsom förkylningar, maginfluensa etc. Det kan också innebära en risk att man inte söker för sådant som borde kollas upp och att man drar sig för länge.”

”Eller hur. Vår folkhälsomyndighet tänker på HELA folkhälsan. Friskt och klokt.”

”Såg Trevor Noah intervjua Anders Tegnell och då fick han frågan varvid Tegnell, förklarade Sveriges mer holistiska syn på människan i samhället”.

Jo, visst är dödstalen och den katastrofala situationen som rått och råder inom äldreomsorgen fruktansvärd. Bristen på beredskap inom svensk omsorg visade sig vara bottenlös. Usla arbetsvillkor för välfärdsarbetare och verksamheter söndertrasade av ständiga besparingar och privatiseringar – detta har uppenbarats under Coronakrisen. Och det är också helt naturligt att journalistiken inriktar sig på död och elände, så är det och så kommer det alltid att vara.

Men här finns en viktig perspektivfråga: En allsidig bevakning av pandemin och den svenska Coronastrategin bör rimligen också emellanåt betona den stora fördelen med den: Att den breda frågan om folkhälsa måste vara med i bedömningen. Men den är medialt inte lika tacksam, ty den handlar om långa och sega och djupa strukturer.

Så som jag uppfattat den svenska Coronastrategin så finns där verkligen ett bredare folkhälsoperspektiv. Hur stora skador på folkhälsan har de riktigt hårda karantänsreglerna i många länder orsakat? Kvinnomisshandel, barn och vuxna som knappt rört på sina kroppar vecka efter vecka, psykisk press – och även större skador på ekonomin, när företag går i konkurs och arbetslösheten exploderar.

Den breda frågan om folkhälsa måste vara med i bedömningen. Men den är medialt inte lika tacksam, ty den handlar om långa och sega och djupa strukturer.

Även de nedstängningar som ägt rum i Sverige har fått konsekvenser. Sveriges elevkårer kommer nu med en rapport om hur gymnasieelever som sitter hemma och pluggar har det. En tredjedel av eleverna mår dåligt av att plugga hemma. Det känns stressigt och det är svårt att få några rutiner i det hela. Och man kan också misstänka att det är allra knepigast för elever i hem där det inte finns några studietraditioner.

Även i grundskolan har många föräldrar hållit sina elever hemma. Med all säkerhet leder det till att fler elever snart går ut med ofullständiga betyg och inte kan söka vidare.

Hur ser dessa problem ut i länder där nedstängningen varit drastisk?

Vi kommer nog inte att få veta alla sociala och medicinska konsekvenser av detta förrän om kanske flera år. Under tiden: Njut av solen när du kan. Då gör du faktiskt hela samhället en tjänst!