Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Greider: Om Ulf Berg och jaktbrottshärvan.

Annons

 Nej, jag ska i motsats till snart sagt alla andra inte skriva ut namnet på den industriledare från Dalarna som, tillsammans med flera andra, misstänks för jaktbrott. De är ju inte dömda. Men jag skulle tro att halva landsbygds-Sverige följer med i den här historien som handlar om illegal jakt på bland annat varg; till och med Leif GW Persson har yttrat sig i frågan.

 

Hur många vargar som varje år skjuts illegalt vet ingen. Men det är åtskilliga och det är motbjudande. Den kände industriledaren har i många år varit en känd vargmotståndare och även om han inte öppet välsignat sådana brott är det nog så att när en ledande person i samhället tar ställning så hårt i vargfrågan, så kan det ha bidragit till att entusiasmera dem som vill ta lagen i egna händer.

 När en ledande person i samhället tar ställning så hårt i vargfrågan, så kan det ha bidragit till att entusiasmera dem som vill ta lagen i egna händer.

Licensjakt på varg. Foto: Leif Olsson.

Nu ser jag att en känd politiker gått ut och klagat på polisens metoder när de bedrivit spaning på de misstänkta i denna härva. Honom kan jag lugnt skriva ut namnet på: han heter Ulf Berg, är moderat, leder Dalarnas landsting. Men är också ordförande i Jägarförbundet i länet. Nej, Ulf Berg har inte sagt något klandervärt när han kritiserar åklagaren. Men är det lämpligt att en politiker glatt och en smula utan eftertanke klampar rakt in i en pågående utredning som kan sluta med att de misstänkta fälls för grovt jaktbrott?  

 

Nej. Politiker kan diskutera rättssystem och polismetoder, visst, men de bör hålla sig borta från enskilda fall och inte i onödan ropa på vargen. 

Annons