Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Rökarens sång!

Annons

Jag rökte

femti cigg

om dan

Jag blossade

på varje plats

i stan

Jag var en

rökande idiot

dum som fan

Men nu när

staten väller in

som Djingis Khan

på alla torg - då

lyfter faktiskt

en svärtad svan

ur mina lungor

och ger mig lust

att röka en om dan.

Kommentar: Ja, jag slutade röka för tjugo år sedan. Men mot slutet rökte jag fruktansvärt mycket. Men nog fanns det bland rökarna en viss social samhörighet som jag än idag kan sakna – de som trängde ihop sig på rökrutan på jobbet, som stod utanför entrén i kylan, de som lånade cigg och eld av varandra.

Rökförbud på restauranger, lekplatser, busshållplatser, perrongen - det är utmärkt. Tobaksbolagen ska bekämpas, deras produkter har dödat folk i sekler.

Men rökförbud praktiskt taget överallt? Den nya antiröklagen verkar svår att genomföra. Ska folk rapportera till polisen om de ser en person röka bakom en busshållplats? I en gränd nära en restaurang? Lagen är för doktrinär. Jag, som alltid förespråkar statliga ingrepp och social ingenjörskonst, tycker att det går för långt med den nya lagen.

Jag får lust att tända en cigg, men gör det inte, utan skriver en liten dagsvers istället.