Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: S-politikerna som gick över till kapitalet

Jag kan inte annat än känna ren och pur skadeglädje när nyheten briserar att en före detta socialdemokratisk politiker, Ilija Batljan, anhållits som misstänkt för ekonomiska brott. Batljan hör till de socialdemokrater på högerkanten – och numera måste man dela upp socialdemokrater i höger och vänster, annars förstår man inte mycket av vad som händer – som inte dragit sig för att utnyttja sina positioner för att skära guld i det privata näringslivet.

Förtroendekapitalet Ilija Batljan skaffade sig som socialdemokratisk toppolitiker utnyttjade han helt enkelt för sina affärsverksamheter, så som tyvärr åtskilliga andra s-politiker gjort genom åren. I Batljans fall är det extra upprörande, eftersom det är kommunernas tillgångar han köpt upp billigt.

Listan är numera ganska lång med f.d. s-politiker som utan minsta problem lockats med näringslivskarriärer. Där är Björn Rosengren som blev rådgivare till Stenbeckimperiet, där är Pär Nuder och Stefan Stern som sällade sig till Wallenbergsfärens riskkapitalverksamhet, där är Thomas Östros som plötsligt blev VD för Svenska Bankföreningen (nu efterträdd av SEB:s VD Johan Torgeby. Vi har också på listan den före detta socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel, som blev miljonär på att sälja tjänster till kommuner, trots att han i riksdagsmotioner tidigare argumenterat för att vinstintresset ska hållas tillbaka inom välfärdssektorn.

Ilija Batljans verksamhet som finansman har varit extra svårsmält. Han och bolaget Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, har gjort massor av pengar på att köpa upp offentliga fastigheter. Kommuner som har ekonomiska besvärligheter har sett sig tvingade, eller lockats av, snabba inkomster genom att sälja av sina fastigheter (och sedan ofta hyra dem istället). Det har skett över hela landet och verksamheten har vuxit explosionsartat: Batljan hör till dem som tjänar pengar på folkets egendom, på skattebasen.

Bara i Dalarna har många kommuner - se artikel i Dala-Demokraten - sålt ut egendom till hans imperium, i bland annat Falun, Ludvika, Säter, Borlänge och många andra kommuner. Ofta vaknar hyresgäster efter sådana affärer upp något år senare till stora hyreshöjningar. Per Lindvall skrev i en krönika i Dala-Demokraten i vintras: ”Vill man hitta något riktigt hett på börsen idag så är det bolag som har investerat i så kallade ’samhällsfastigheter’. Den nya virtuosen i dessa sammanhang är den gamla sossepolitikern Ilija Batljan.” Lindvall kallade kommunernas utförsäljning för att frigöra pengar för ekonomiskt humbug, ja demens: ”Att hyra tillbaka en fastighet som man tidigare ägde blir definitionsmässigt dyrare än att äga själv.”

På rekordtid har Ilija Batljans bolag blivit en storspelare på svensk fastighetsmarknad. Hans karriär är märklig: han satt i styrelsen för ett IT-bolag medan han var socialdemokratisk politiker i Nynäshamn och sedan i Stockholms läns landsting. Pengarna han tjänade i IT-sektorn använde han för att gå in med investeringar i fastighetssektorn. I en intervju förra året i tidningen Fastighetsvärlden säger han att det var för att folk litade på honom som han kunde låna pengar på blankt papper: ”De trodde på mig. Det var en otrolig förmån.”

Förtroendekapitalet han skaffade sig som socialdemokratisk toppolitiker utnyttjade han helt enkelt för sina affärsverksamheter, så som tyvärr åtskilliga andra s-politiker gjort genom åren. I Batljans fall är det extra upprörande, eftersom det är kommunernas tillgångar han köpt upp billigt. Han har som filosofi: ”Sverige kan bli mycket starkare om vi uppskattar entreprenörskap och risktagande ännu mer.” Risktagande? Ja, men på det offentligas bekostnad. Han har själv talat om den offentliga sektorns fastigheter som ”guld på marknaden.”

Sådan är alltså situation: En utarmad offentlig sektor tvingas sälja sina fastighetsbestånd till en privat kapitalist. Och det är en man som kallat sig socialdemokrat som gått i spetsen för det.

Sådan är alltså situation: En utarmad offentlig sektor tvingas sälja sina fastighetsbestånd till en privat kapitalist. Och det är en man som kallat sig socialdemokrat som gått i spetsen för det. Även företaget Offentliga hus sysslar med ett likartat vinstprojekt. I styrelsen för det bolaget sitter såväl Björn Rosengren som Carl Bildt.

I skrivande stund är det inte helt klart vad anhållandet av Batljan handlar om. Kanske får vi veta det om någon dag. Men hans karriär vittnar om det elände som en ideologiskt avmagrad socialdemokrati har orsakat: Överflyttandet av stora kapitalgångar från det offentliga till det privata.

Det är en skam, en tragedi, och urbota korkat.