Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Stå upp, ni som vägrar vara slavar!

”Stå upp, ni som vägrar vara slavar!” Uppmaningen är sann och vacker. Den skrevs nyligen på väggarna i det Hongkong som nu slutligen är på väg att helt slukas av diktaturen Kina. Ett beundransvärt och smart tilltag av demokratiaktivisterna som kämpar mot den nya säkerhetslag som raderar ut yttrandefriheten, och friheten överhuvudtaget i Hongkong. Och denna befrielseslogan är alltså hämtad från – den kinesiska nationalsången!

Men nu är den övermålad. Stormakten Kina står inte ut med att höra sin egen nationalsång.

Känn vanmakten inför det som pågår i Hongkong! Och i stora läger uppfostras nu uigurer och andra minoriteter till hundraprocentig lojalitet mot staten. ”Utplåna ideologiska virus” är namnet på en kampanj.

Det här är stormakternas värld sommaren 2020. Sörj! Protestera! Vägra att sluta hoppas! Stå upp, ni som vägrar vara slavar under dessa stormakter!

Det så kallade världssamfundet vågar aldrig ta någon riktig konflikt med detta imperialistiska, nationalistiska monster. EU tar ingen strid. Sverige säger heller inte så mycket: Här står handelsförbindelser på spel.

Den andra stormakten då, USA? De flesta av oss har med åren blivit mer och mer förstummade över Trumps häpnadsväckande dumheter. USA sönderslits av motsättningar. Det rasistiska polisvåldet har utlöst en våg av demonstrationer. USA är en stormakt på dekis, med en president som förenar de sämsta sidorna av rå kapitalism och lika rå nationalism.

I Ryssland härskar en auktoritär ledare som förnyar sitt presidentskap ungefär som han vill. I den växande stormakten Indien sitter en nationalist vid makten. I Brasilien…

Det här är stormakternas värld sommaren 2020. Sörj! Protestera! Vägra att sluta hoppas!

Stå upp, ni som vägrar vara slavar under dessa stormakter!