Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Sverige bör streta emot! Vi ska vara solidariska med människor inte med euron!

De träffades i regnet på Harpsund. Den spanske premiärministern Pedro Sánchez uppskattade tydligen att byta hettan i hemlandet mot de svala regnen i Sverige. Två europeiska socialdemokrater, Sanchez och Löfven: Vad skiljer dem åt? Båda länderna har drabbats hårt av coronan och i Spaniens fall har pandemin slagit mycket hårt mot ekonomin - i vår kan landet ha en arbetslöshet på fruktansvärda 25 procent.

Men mellan dem står EU:s förslag till en gigantisk återhämtningsbudget. Beloppen är ofattbara: 750 miljarder euro. Multiplicera det med tio och man får det hela i kronor – uppåt 8000 miljarder. Så mycket pengar ska ges som lån och (till större delen) som bidrag till länder som drabbats svårt av coronan.

Ska Sverige säga Ja till detta? Det hela låter behjärtansvärt: Stöd och bidrag till utsatta länder. Men handlar det om att hjälpa befolkningar som drabbats hårt av Coronan? Nja. Snarare handlar det mycket mer om att EU-kommissionen – och Macron och Merkel – vill rädda eurosystemet. Skulle exempelvis Italien, Europas tredje största ekonomi, kollapsa på grund av skenande statsskuld, riskerar euron att krisa än värre än senaste gången.

Jag ogillar euron. Nej, avskyr. Den gemensamma valutan är bland det dummaste som genomförts i unionen. Stöd till länder som drabbats hårt av coronan borde och bör Sverige kunna bidra med ändå.

Jag ogillar euron. Nej, avskyr. Den gemensamma valutan är bland det dummaste som genomförts i unionen. Den tar ifrån utsatta länder den egna valuta som ger skydd och flexibilitet vid kriser. Istället ”löses” kriserna med arbetslöshet och våldsamma nedskärningar. Priset för att bibehålla euron genom tidigare kriser kan räknas om i arbetslöshet, självmord, förlorad framtidstro. Och euron klyver Europa.

Det bästa vore om den tvångströja som euron trätt över länderna på sikt kunde dras av. Och hur rimligt är det att Sverige, som inte ens har euron, ska vara med och betala för att rädda den från kriser? Jag kan verkligen förstå den svenska regeringens motsträvighet: att betala väldigt mycket för något som landet inte ens är med i.

Stöd till länder som drabbats hårt av coronan borde och bör Sverige kunna bidra med ändå.

Det är också så att de enorma gemensamma EU-lån som måste tas upp riskerar att stärka idén om en europeisk stat, en federation där överstatligheten stärks. Jag tror inte att stödet för det är stort hos svenska folket eller andra befolkningar i Europa.

Säkert blir det ändå någon sorts kompromiss framöver på de toppmöten som väntar. Men det är viktigt att inse att det solidariska i detta tänkta EU-paket i hög grad gäller solidariteten med euron, inte med Europas befolkningar.