Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Ta makten från storbankerna genom att förstatliga pengarna!

Varifrån kommer alla pengar? Svar: De tillverkas på de privatägda bankerna. En affärsbank skapar pengar i samma ögonblick som du eller jag tar ett lån i banken och det är inte så att banken lånar ut pengar som folk har satt in. De sammantaget enorma bostadslån som svenskarna tvingats ta är en huvudsaklig källa till bankernas enorma vinster. 98 procent av penningmängden i Sverige skapas av affärsbankerna. I praktiken innebär det att några få bolagsstyrelser har den avgörande makten över samhällsekonomin och, lika viktigt: Detta har ökat och ökar den ekonomiska ojämlikheten drastiskt.

De sammantaget enorma bostadslån som svenskarna tvingats ta är en huvudsaklig källa till bankernas enorma vinster. 98 procent av penningmängden i Sverige skapas av affärsbankerna. I praktiken innebär det att några få bolagsstyrelser har den avgörande makten över samhällsekonomin och, lika viktigt: Detta har ökat och ökar den ekonomiska ojämlikheten drastiskt.

En rapport från det fackliga idéinstitutet Katalys, ”Förstatliga pengarna”, lägger nu fram en smått revolutionerande idé om hur penningsystemet kan reformeras i grunden. Jag ska inte i detalj redogöra för rapporten; den finns att läsa på Katalys hemsida. Men principen är enkel: Riksbanken tar över skapandet av pengar och reducerar på det viset affärsbankerna till företag som egentligen bara hanterar de pengar som lånats in till dem.

 

Är detta möjligt? Tja, det är i vart fall nog nödvändigt på sikt om svåra finansiella krascher ska kunna undvikas och riktiga investeringar i verklig produktion ska kunna göras. Vanligt folk och vanliga, producerande (icke-finansiella företag) skulle ha allt att vinna på det. Förslaget från Katalys har inte ens särskilt mycket med höger och vänster att göra: Det är ett praktiskt förslag för att undvika finansiella kriser.

 

Men: Banker är, sedan ett halvt årtusende, kapitalismen maktcentra. Varför skulle de mäktigaste kapitalägarna lämna ifrån sig makten över penningproduktionen? 

 

Men det är bra att Katalys lyfter denna fråga. De flesta har egentligen ingen aning om vad de gör på banken efter klockan tre, som det heter i sången. Vad de gör är att utöva makt över oss alla. De sitter där och tillverkar pengar som gör de rika ännu rikare.