Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Tio teser om flyktingpolitiken!

1/ Människor har alltid varit i rörelse, av tvång eller frivilligt. Det är utgångspunkten: Människan är nomadisk och har alltid spejat mot horisonten, för att undkomma fasor eller av nyfikenhet och längtan.

2/ Vi lever i flyktingens tid. Imperialistiska krig som raserat hela samhällen har drivit människor på flykt. Klimatkrisen kommer att tvinga än fler att fly. På lång sikt måste flyktingströmmarna från krisområdena fördelas jämnt över den bättre ställda delen av världen.

3/ Det behövs en bred migrationspolitisk uppgörelse i svensk politik. Varför? För att migrationspolitiken inte ska kantra åt något extremhåll. Efter nästa val kan det blåbruna blocket tyvärr ha makten. Då riskerar vi en kantring åt rena SD-hållet i flyktingpolitiken. En bred uppgörelse skulle stabilsera situationen.

4/ Migrationspolitik är en viktig fråga. Men för socialdemokratin och vänstern bör den aldrig få bli huvudfrågan. Det avgörande som vänstern ska slåss för är social jämlikhet, kamp mot vinstintressen där de inte hör hemma, och ett klimat som håller. När migrationspolitiken blir politikens huvudfråga vinner alltid de reaktionära krafterna.

5/ En av de viktigaste sakerna som en ny migrationspolitik bör åtgärda är den oreglerade arbetskraftsinvandringen. Den leder till social dumping på svenska arbetsplatser och drabbar både utsatta utländska arbetare och svenska löntagare och företag.

6/ Huvudskälet till att den migrationspolitiska kommittén brakade ihop och nu bara tycks nå en ”minimalistisk” överenskommelse är moderaternas rädsla för att mista röster till SD.

7/ Majoriteter kan ha fel, minoriteter rätt. Ändå är det oroande att ingen på vänsterkanten – i V, MP eller S - berör det faktum att mätningar visar att de flesta väljare - inte av glädje, utan av praktiska skäl - önskar en rätt stram migrationspolitik. En vänster och en arbetarrörelse utan kontakt med breda uppfattningar marginaliseras.

8/ Migration har alltid fördelningspolitiska konsekvenser. I alla dimensioner. Nyliberaler ser inga problem här: Sänk alla löner så kan även den siste nyanlände få ett jobb. Men det sker till priset av ett snabbt djupnande klassamhälle skapas.

9/ Sverige bör ta emot så många flyktingar som landet kan. Men massarbetslöshet, bostadsbrist och segregation sätter gränser: Misslyckas integrationen kan lätt högerpopulismen explodera och klassamhället får etniska förtecken.

10/ Ju mer socialt jämlikt ett land är, desto lättare är det att ta emot flyktingar.