Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Vetlanda och Sverige är skakat. Förövaren har förstört mångas liv, men också sitt eget och gjort livet svårare för andra asylsökande i samma situation.

Mardrömscenerna i småländska Vetlanda kommer inte att på länge lämna oss ifred. En ung man går runt och knivhugger, slumpartat, människor på öppen gata. Händelsen har slagit ner som en bomb i Sverige, liksom även i utländska nyheter. Till en början tydde tydligen en del på att det kunde röra sig om ett terrorbrott, men efterhand tycks bilden snarare växa fram av en ung man, från Afghanistan, som helt enkelt är söndertrasad, kanske drogmissbrukare och med psykiska problem, och som har begått ett oförlåtligt vansinnesdåd.

Det kommer att dröja en tid innan alla bakgrundsfakta kommit fram. Men att det rör sig om ett fruktansvärt illdåd, mordförsök, är det ingen tvekan om. Sju människor skadade, några av dem svårt och vågor av smärta och sorg sköljer genom anhöriga och vänner till de drabbade i den lilla orten – samtidigt som hela Sverige förfasas inför det besinningslösa våldet.

Är det migrationspolitikens fel att sådant här händer? Nej, detta är trots allt ett undantag. Samtidigt är det ett faktum att Sverige tog emot så många asylsökande under en period att många problem har hopat sig när integrationen försvåras av hög arbetslöshet och andra samhällsbrister förvärrats.

Gärningsmannen kom till Sverige 2016, som ensamkommande barn, och befann sig i väntan på nytt uppehållstillstånd efter att det gamla gick ut i senhöstas. Man kan bara gissa, men oron för att skickas tillbaka till våldets Afghanistan kan ju ha spelat en roll för det vanvett och det kaos som måste ha brutit ut i 22-åringens huvud.

Det är ingen ursäkt. Ytterst, ytterst få i samma situation skulle begå ett liknande dåd. Det är viktigt att komma ihåg.

Så mycket är säkert att denna bestialiska och tragiska händelse spelar alla tänkbara främlingsfientliga krafter i händerna. En ond spiral verkar nu, där skräcken hos vanligt folk ökar, samtidigt som händelsen politiskt redan utnyttjas av högerpopulistiska och rasistiska krafter.

Är det migrationspolitikens fel att sådant här händer? Nej, detta är trots allt ett undantag. Samtidigt är det ett faktum att Sverige tog emot så många asylsökande under en period att många problem har hopat sig när integrationen försvåras av hög arbetslöshet och andra samhällsbrister förvärrats.

Vad gäller den så kallade gymnasielagen, så hade det naturligtvis varit långt bättre att ge samtliga amnesti istället för att krångla till det med den lösning som kom. Amnesti – och därefter en mer restriktiv flyktingpolitik. Det är synd att regeringen inte vågade ta det dubbla steget.

Vetlanda och Sverige är skakat. Det är knappt man orkar skriva om dåden i Vetlanda. Den 22-årige förövaren har förstört många liv och även sitt eget och inte minst gjort livet svårare för alla skötsamma asylsökande i samma situation.