Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Vi kan vara mer självförsörjande!

Annons

Hej, och tack för dina ledare. De är alltid uppfriskande att läsa. Senast skrev du om landsbygden, och partiet.

Jag började en gång som pojkdräng fram till 18 år då jag började på folkhögskola. Det där med jorden sitter i och jag noterar alltid hur den är beskaffad och hur den sköts, eller miss-sköts. Det skall vara stora ytor och mindre jordar får förfalla. Annat var det när jag var ung i början på 1940-talet. Då kunde man tala om jordhunger även i Sverige.

Det som jag söker efter är möjligheterna att driva även små gårdar med färre antal kor, eller andra möjligheter. Maskinerna är nu stora schabrak som inte kan vända på de små åkrarna. Varför finns det inte mindre maskiner? Trädgårdsmaskiner finns det i tusental så varför an man inte få fram mindre redskap? Och deltidsägare. Nu är det väl så, att kunskapen försvinner med generationerna. Bönderna i min hembygd, det var fråga om 6-12 kor, kunde sin sak.

Jag började en gång som pojkdräng fram till 18 år då jag började på folkhögskola. Det där med jorden sitter i och jag noterar alltid hur den är beskaffad och hur den sköts, eller miss-sköts. Det skall vara stora ytor och mindre jordar får förfalla. Annat var det när jag var ung i början på 1940-talet. Då kunde man tala om jordhunger även i Sverige.

Vi skulle kunna vara mera självförsörjande. Jag har väl inte så mycket emot import även av livsmedel men nu sker en militär upprustning för den förfärlige ryssen (vi har ju inte haft krig med Ryssland på hundratals år så varför nu? Men om maten tar slut på grund av avspärrningar vid krig, då får vi hungersnöd. Har inte försvarsberedningen tänkt på det månntro? Nu står EU-bidraget på tapeten men detta förutsätter stora jordbruk.

Hur det är med de små åkrarna vet jag inte men de är ju inte lönsamma och är till stora delar nedlagda, i Dalarna liksom här på Västkusten. När jag reser mellan Kungälv och Marstrand ser jag de vanskötta åkrarna, för att inte tala mellan Kungälv och Göteborg. Eller på det bördiga Tjörn.

Förresten varför går du inte med i (s) Tro och solidaritet? Vi behövs för en vänstersväng i politiken, och för större humanistiskt tänkande.

I augusti reser jag till Leksand för att delta i sommarmötet med Kristen Humanism. Möte med Dalarna. En gång i tiden var min fru och jag på ett liknade sommarmöte på Brunnsvik.

Partiet och landsbygden. En bedrövlig historia.

Evert Svensson

Svar: Tack för ditt brev. Ja, det är tyvärr storjordbruk som numera gäller. Eländet är ju att jordbruket betraktas som vilken bransch som helst på marknaden, trots att det i sista hand faktiskt utgör livlinan för oss alla. Nyliberaler som tror på marknaden skulle i princip inte ha något att invända mot att allt livsmedel vi äter i exempelvis Sverige importerades - om det bleve billigast. Någon beredskap för kriser finns inte i det ekonomistiska tänkandet och heller igen tanke på värdet av öppna landskap. Men när jordens befolkning ökat med några miljarder till lär vi behöva odla på de flesta platser.

Jag gillar din reflexion över det där med små jordbruksmaskiner! Som läget är numera kan ju bönder ibland inte ens sälja sina morötter i detaljhandeln om de vuxit litet snett! När jag skriver det här ser jag genom fönstret en förarlös traktor tuffa fram över morotsåkern framför mig. Men det hårda jobbet i I det ekologiska jordbruket (som det rör sig om här) kräver fortfarande mycket kroppsarbete. Jag tror att små ogräsbekämpningsrobotar skulle kunna revolutionera det arbetsintensiva ekologiska jordbruket och göra det lättare för småjordbruk.

Jag tror att små ogräsbekämpningsrobotar skulle kunna revolutionera det arbetsintensiva ekologiska jordbruket och göra det lättare för småjordbruk.

Vad gäller landsbygd och landsort – det är där (s) tappat mest på senare år. Det är en skandal och en tragedi.

Förra året var jag i Leksand när Kristen humanism hade möte. Mycket levande inlägg om klimat och miljö! Men jag är redan med i så mycket, senast nu Reformisterna, att jag väntar med medlemskapet i Tro och solidaritet.

Göran Greider