Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Greider: Viss Trumpvarning på Karl Hedin. Han är ingen hjälte för landsbygden. Make nature great again måste istället vara mottot.

Så nu har landsbygdsbefolkningen i Sverige, i alla fall i det mer vargtäta Sverige, fått en hjälte – och han är miljardär. Det är lite så medierna presenterar Karl Hedin och den rättegång som nu startat och som säkerligen, hur det än går, kommer att skaka om många människor. Utanför tingsrätten riktas kamerorna girigt mot unga djurrättsaktivister och medelålders jägare.

Karl Hedins största glädje i livet verkar vara älgjakten och den borttagna arvsskatten.

Och det är så att man kan gråta: Glesbygden och landsbygden behöver inte miljardärer till hjältar. Denne träindustrialist startade inte med två tomma fickor, han ärvde ett företag, utbildade sig till civilekonom och de politiska yttranden han fällt genom åren – t ex i Skogsägaren – visar att det politiskt rör sig om en genuin högerman. Hans största glädje i livet verkar vara älgjakten och den borttagna arvsskatten. Inte så konstigt då att den moderate regionpolitikern och jägaren Ulf Berg i Dalarna är en så envis försvarare av denne mans sak.

Och Hedin har stor makt genom sitt träimperium i mellansverige, en makt som få vanliga landsbygdsbor har. ”Det är Hedins, säger folk. Ungefär i samma ton som man säger att det är vädret. Eller ödet. Det kärnfulla efternamnet är lackat på skogsmaskiner och timmerbilar, präglat på kepsar, arbetsjackor och t-tröjor.” Så skriver författaren Sven-Olof Karlsson i sin bok Brandvakten om sina hemtrakter (jag recenserade boken när den kom.)

Det är helt enkelt en viss Trumpvarning på hela den här historien. Make landsbygden Great again.

Nej, jag ska förstås inte säga ett ord om själva skuldfrågan förrän domen fallit och rättegången är avklarad. Ingen vet hur det hela ska sluta och man kan bara hoppas att det blir en rättvis rättegång.

Vargfrågan förgiftar sedan många, många år samhällsklimatet i stora delar av landet. Men den extrema syn som Hedin har på varg – han vill helt enkelt utrota den och ser den som ett skadedjur som stör människans herravälde – är icke representativ för de flesta människor i landsbygd och glesbygd. Lika litet som djurrättsaktivisternas avsky för jaktkulturen delas av någon majoritet någonstans.

Den extrema syn som Hedin har på varg – han vill utrota den och ser den som ett skadedjur som stör människans herravälde – är icke representativ för de flesta människor i landsbygd och glesbygd. Lika litet som djurrättsaktivisternas avsky för jaktkulturen delas av någon majoritet någonstans.

Den stora massan av folk tror jag inte vill polarisera i vargfrågan. Men medierna älskar att exploatera konflikten.

Läget i Sverige är för närvarande rätt rovdjursfientligt. Det skjuts och tigs. Gift läggs ut (giftfrågan är en av åtalspunkterna i rättegången). De återkommande och urskillningslösa licensjakterna omöjliggör framväxten av en genetiskt fungerande vargstam. Den metod som bör användas när vargen verkligen upplevs som en fara – och så kan det verkligen kännas för boskapsägare eller vanliga människor – är naturligtvis skyddsjakt.

Om en björn eller en varg rumsterar om i bebyggelse och gör folk oroliga, bör den ofta avlivas. Men de extrema ytterpositionerna i vargdebatten bör undvikas. Och medierna bör inte exploatera dem.

Världen över håller forskningen på att inse att ekosystemen, för att fungera, har behov av topp-predatorer. Det är avgörande för artrikedomen och till slut även för människan. Make nature great again, den texten skulle jag gärna bära på keps och t-tröja och kepsen ska naturligtvis vara knallröd.

Så mycket är dock säkert att miljardären Karl Hedin inte är beredd att sprida det budskapet.