Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gos, bus och skäll på hundpensionat

Det är många som passar på att ta in på pensionat under jul och nyår – både tvåbenta och fyrbenta.

Annons

I Tällberg är det så gott som fullbelagt på hotellen och i nystartade Pellasbackens hundpensionat i Källberget finns bara några platser kvar.
Först är det tyst och stilla, men så vädrar nosar och öron besök och då måste man ju bara tala om att man finns.
Alla får säga sitt, men sen är det Ingrid Andrén som bestämmer.
– Så ja, nu räcker det, säger hon och klappar om gäster och egna hundar.

I utkanten av gamla Källberget, med skogen bokstavligt talat runt hörnet ligger Pellasbacken. Gården där Ingrid Andrén driver hundpensionat, hunddagis och utbildningar för både hundar, hussar och mattar.
Vi sätter oss i ena hörnet av rummet där pensionatshundarna är inrymda i egna stora boxar med både sovplats och säng – och lugnet sänker sig igen.
– När det finns gäster här är det självklart att jag finns i deras närhet så mycket som möjligt.
– Det handlar inte bara om att gå promenader och ge mat, jag har ansvar för djuren och därmed ska jag också ha uppsikt över dem, säger Ingrid Andrén.

I det civila är hon byggnadsingenjör och har jobbat många år med kvalitets- och miljöfrågor vid Banverket. De senaste åren har hon varit konsultchef med hur mycket jobb som helt.
– Det var jätteroligt, men jag kände att jag inte hann med hundarna så mycket som jag ville. Det var dags att göra ett val i livet – och jag valde hundarna.

Och det betydde i sin tur att källarvåningen i huset i Källberget anpassats till den nya verksamheten. De fyra egna hundarna får också vänja sig vid att dela matte och få nya kompisar – något som de inte verkar ha problem med.
– Nej, det går bra. Jag har tvärt om stor hjälp av mina egna hundar – både när det gäller pensionatsgäster och dagishundar.
– Om någon är orolig kan de ha en lugnande inverkan och de är också duktiga att få flocken att fungera vilket är viktigt, fortsätter Ingrid Andrén.

Fyra hundar hemma, fyra hos fodervärdar och snart en kull med labradorer av jakt typ – det är inga tvivel om att Ingrid älskar hundar.
– Det började med räddningshundar – jag har jobbat med både Räddningsverket och polisen i Dalarna och Gävleborg. Men nu är det min egen verksamhet som gäller.
– Vi har nästan fullt nu under jul och nyår och det känns bra. Vi hade öppet hus i början av december och det var fullt med besökare hela tiden, så jag vet att det finns ett intresse och behov, avslutar Ingrid Andrén.

Annki Hällberg/DT
annki.hallberg@dt.se