Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott nytt år med Nicklas Lidström Cup

På det nya årets andra dag drar nästan två hundra ungdomar på sig skridskor, knäskydd, hjälm och övrig utrustning för att spela hockey. I Skogsbo är det tradition att fira in det nya året med klubba och puck.

Annons

Totalt 12 lag gör upp om årets medaljer; Dynamo Riga (Lettland), Fagersta AIK, Lions HC Strömstad, Viggbyholms IK, Linköping HC, VIK Västerås HK, Djurgårdens IF, HC Teplice/Bilina (Tjeckien), Hedemora SK, Falun IF, Mora IK och Skogsbo SK. Visst, mycket kommer att fokusera kring resultat, men i centrum står framför allt glädjen till hockeyn. På tisdag avslutas cupen med att Nicklas Lidström själv delar ut priser till alla deltagare.

– Det är 44:e året i rad som vi arrangerar det här jätteevenemanget, säger Rolf Laki, ordförande i föreningen Skogsbo SK och spindeln i nätet i den kommitté och grupp som skapar förutsättningarna för Nicklas Lidström Cup.

– Vi är många som drar strån till stacken. Inte minst alla föräldrar till barn som tränar och spelar hockey i Skogsbo SK. Varje dag under cupen ansvarar föräldrar bland annat för sekretariatet och kiosken. Det är en förutsättning om vi ska klara av ett sådant här stort uppdrag, menar Rolf Laki.

I år är det Lakis 15:e år som hängiven medarbetare för, som han själv säger det, vinterhalvårets största event i Avesta.

– Under åren har närmare 7000 barn och ungdomar deltagit i turneringen, det är bra reklam för bygden.

I fyra dagar vimlar Avesta av unga idrottsutövare och deras föräldrar och ledare, det finns knappt ett ledigt hotellrum i hela stan.

– Vi har gott rykte om oss som arrangörer. Efter 43 år har vi samlat på oss mycket erfarenhet. I år kör vi två matcher per dag i tre dagar. Vi tycker det är lagom så hinner barnen med annat också om de vill. Med alla matcher har man lirat 7 stycken på fyra dagar, berättar Rolf Laki. I flera av matcherna har vi också seniordomare.

Ni brukar lägga mycket krut på invignings- och avslutningsdagarna.

– Ja, det får man inte missa. Det brukar bli storslagna shower.

Genom Nicklas Lidström Cup har Skogsbo SK knutit många kontakter och skaffat sig vänner bland människor och klubbar på många platser i Sverige och runt om i världen. Klubben har varit på turné till USA två gånger, 1976 Detroit samt 1989 Portland Main. Av tradition har Skogsbo SK:s deltagande lag varit värdfamiljer för de tjeckiska spelarna och man gör också årligen en utbytesresa till Tjeckien. Vidare har både Norge och Finland gästats vid flera tillfällen.

Flera stora stjärnor har som ungdomsspelare deltagit i Cupen under årens lopp. Thomas Sandström, Ulf Samuelsson, Robert Lang, Espen Knudsen, Jiri Bubla. Skogsbo SK har bidragit med NHL- och Detroitstjärnan Nicklas Lidström.

Initiativtagarna, då allt började 1973, var Rolf Nyström och Leif Brunnberg från Karlbo IK. Skogsbo SK tog över arrangörskapet året därpå. Då deltog fyra lag. Turneringen fortsatte i samma anda och med samma antal deltagande lag. Cupen har sedan utvecklats till nuvarande form med 12 lag. Cupens namn har också ändrats under årens lopp. 1973-1978 hette den Avesta Express Cup, 1979 Skogsbo Cup, 1980-1999 Mekka Cup. Från år 2000 är namnet Nicklas Lidström Cup.

Annons