Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om goda klappar

Det riktigt vattnades i munnen i helgen då det arrangerades julmarknad i Kulturhuset.
Ostar, praliner, marmelader och platsbakad tuttul var bara ett axplock av allt som fanns att frestas av.

Annons

Förutom tunnbröd så tillverkades också senap på plats inför de intresserade besökarna. Bernt Andersson från Rällsjöbo, Bjursås, visade nämligen hur det går till att göra äkta skånsk senap.
– Den ska alltid rullas med järnkula i en speciell skål, förklarar han.

Receptet har anor från 1850 och kommer från Bernts kompanjon Mats Kristofferssons gård utanför Sturup i Skåne.
– Förr måste varje brud i Skåne visa att hon kunde göra senap innan hon fick gifta sig, fortsätter han.
Eftersom kompanjonen inte kunde vara med under helgen hoppade Bernts son, Mats Andersson, in.
– Det är alltid kul att slänga käft med folk, tycker han.
Mittemot sålde Lina Englund från Hansjö mejeri ostar och Yvonne Björ från Björgårdens syltmakeri marmelad, sylt och glögg.
– Våra produkter passar bra ihop, förklarar Yvonne.
Fikon vill många ha till osten, berättar hon, men i hennes marmelader får den exotiska frukten aldrig dominera.
– Huvudingrediensen i mina produkter ska alltid vara lokal. Vi ska ju växa här också, säger hon.

Falubon Frida Lindberg som driver pralinmakeriet Fridelitas på Wasabryggeriet i Borlänge började få slut på vissa sorter redan vid ettiden på söndagen.
– Saffranspralin går jättebra året runt och mohito är också populär, berättar hon.
En annan typ av väldoft spred sig från Kay och Kathrin Gladens bord, nämligen från handgjorda tvålprodukter.
Paret kommer från Tyskland och flyttade till en fäbod i Skinnaråsen för sex år. Där försörjer de sig nu på att driva kafé och på Kathrins kunskaper om medicinalväxter och i att göra tvål.

Karin Diffner/DT
karin.diffner@dt.se