Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gradén hoppfull inför Superettan

Tränare har kommit och tränare har gått.
Det har inte bekymrat Bragebacken Adam ”Myran” Gradén vars värde och plats i start-elvan består.
– Årets spelartrupp är den bästa under åren i Superettan, kommenterar Adam.

Djurasonen och arbetsmyran Gradén har envist bitit sig fast i Brages a-trupp. En plats i startelvan har mer eller mindre permanentats senaste säsongerna.
Smeknamnet ”Myran” sitter som en smäck. Adam Gradén är envis och mycket målmedveten i det han gör.
Kärleken till fotbollen, kompat med en fantastisk inställning i allt han företar sig, är guld värd för lagkompisar och tränare. ”Myran” brukar stänga sin kant. Lätträknade är de motståndare som lyckats tagit sig fram.

På vilken position spelar du helst?
– Jag har alltid trott att jag skulle bli innermittfältare. Men i dag känns som att ytterback är min plats. En roll och position jag är nöjd med.

Har du lyft som spelare och back?
– Jag hittar rätt mer och mer. Som pojkspelare var jag innermittfältare så det har varit en omskolning under resans gång. Jag är med och konkurrerar om en plats i startelvan och jag kan spela ytterback på båda sidorna om så är.

Hur känns det med Conny Karlsson som tränare?
– Vi tar nya steg varje vecka. Det ser bättre och bättre ut, på träning och i matcher. Alla är på väg åt rätt håll, säger Adam Gradén.

Ni har varit skadedrabbat på försäsongen. Oroar skadorna på era spetsspelare?
– Man är van, alltid är det någon som försvinner, för att komma tillbaks. Det är bara att jobba vidare.

Du själv verkar huggen i granit?
– Jag är noga med kost och sömn. Stretching, plus att jag kör lite extra fysträning. Det har hållit mig fräsch. Du kan inte fuska med något.

Vad gör fotbollen så kul?
– Jag har alltid älskat att spela. Och så gillar jag folkfesten i samband med matcher. Jag har alltid gillat spela inför publik.

Vad krävs av en bra ytterback?
– Du ska vara följsam defensivt, aggressiv, löpstark och bra att fylla på offensivt.

Stämmer det in på din karaktär?
– Jag jobbar i alla fall med de målbilderna – att utveckla de här bitarna.

Vad säger du om årets spelartrupp?
– Det är ett färgstarkt lag med nya profiler som kommit in. Jag tycker det är bra då vi behöver hypa upp intresset runt laget. Dulee Johnson har redan lärt mig en hel del. Det är bara att kolla hur han behandlar bollen och det lugn han visar med boll. Smart är han också att hitta lösningar. Och i bland är han in och instruerar oss, då lyssnar man och suger åt sig.

Vad tror du om säsongen 2013?
– Det kommer och går spelare och alltid är det några nya spelare som slår igenom. Men vi har många vinnarskallar i laget, varnar han.

Vem är Adam Gradén?
– En social kille som gillar att umgås med kompisar. En kille från obygden (Djura) som gillar älgjakt och som är otroligt idrottsintresserad. Jag följer allt och gillar även Leksands IF.

Och som älskar fotboll och som tänker fortsätta med det livet ut?
– Precis, men mycket kan hända under vägen. Men jag tror definitivt att jag kommer att syssla med fotboll i någon form även efter avslutad spelarkarriär.

Var kommer smeknamnet Myran från?
– När jag var junior 2007 så var det Mattias Johansson som var kapten och Pettson (Mattias Pettersson) som började kalla mig myran. Nu är det bara publiken och Evert (klassisk speaker) som kallar mig för ”Myran”.

Vad går då du för i år?
– Jag kommer att ta ett steg till, det törs jag lova, understryker ytterbacken, Adam Gradén.

Per-Åke Granlund/DT