Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grafik som ger stort avtryck

Grafik från världens alla hörn har landat i Dalarna. Du kan se denna internationella grafikmanifestation fördelade på Dalarnas museum, Meken i Smedjebacken och i konsthallen i Rättviks kulturhus.

International Print Network,IPNet, 2012-2014 har tidigare visats i städerna Krakow, Oldenburg, Wien och Istanbul. Sist ut är Dalarna som därmed också gör debut som den nya nordiska och sista utposten i sammanhanget. Grafiken har som bekant en mycket stark ställning i Falun sedan lång tid tillbaka. Falugrafikerna är ett välkänt begrepp inom konstkretsar.

Modhir Ahmed är verksamhetsledare för Falu konstgrafiska verkstad. Han har genom åren skaffat sig goda kontakter med bland annat Krakow i södra Polen. Här finns en grafikakademi och ett grafiskt sällskap av betydande internationell kvalitet och klass. Samtalen med det grafiska sällskapet i Krakow fördjupades för några år sedan i samband med museets utställning 2010 som visade 27 prisbelönade verk från 2009 års internationella grafiktriennal i Krakow.

Det är uppenbart att den samtida grafiken får en ännu mer framskjuten position i Dalarnas konstliv genom den här satsningen. Falu kommun och Dalarnas museum har samarbetat på området sedan början av 1990-talet. Det har hittills resulterat i tre Falubiennaler och fyra Falutriennaler.

Nu får den större tyngd samtidigt som den fördelas ut i länet till två andra orter. Annars brukar det ju bara vara Avesta Art som står som främsta garant för ett samtida och internationellt kraftfullt konstcentrum i länet.

För urvalet svarar konstintendenten Anne Seppänen och Modhir Ahmed. De har också varit medlemmar i juryn för IPNet. De representerar två olika temperament och har gjort olika prioriteringar. Fyra par ögon ser mer än två. Det kom totalt in ungefär 5000 verk till denna upplaga av Krakowtriennalen. 141 konstnärer från 48 länder och totalt 288 grafiska verk passerade nålsögat.

Majoriteten av verken återfinns på museet och tar självfallet hela konsthallen i anspråk. Resultatet har blivit en mycket kontrastrik grupputställning som främst representerar eller rättare sagt manifesterar de fyra grundläggande tryckmetoderna i denna konstdisciplin. Det handlar om högtryck, djuptryck, plantryck och genomtryck.
Här finns många exempel på olika grafiska tekniker. Träsnitten är exempelvis fortfarande populära. Det finns även en stor variation gällande bildernas innehåll. Här finns abstrakta grafiska blad som tilltalar vitt skilda sinnesstämningar. Du hittar även tydliga bildberättelser. Ibland uppstår färgexplosioner, andra gånger dominerar det svartvita.

Här finns också en blandning mellan både etablerade och oetablerade grafiker. Kända namn, varvas med okända i olika åldrar, såväl kvinnor som män. Det finns något i alla smakriktningar.
En sådan här internationell grafikutställning blir på sätt och vis ett slags politisk markering i tidevarv mot diverse nationalistiska strömningar. Det manifesterar en sak; att vi alla har mer gemensamt än vad som egentligen skiljer oss åt.
Det finns tidlösa och allmängiltiga frågeställningar som ställs överallt. De materiella behoven är den ena sidan av tillvarons gungbräda, den andra delen väger vi upp med existentiella tankar och grubblerier. Konsten är en gränslös inspiration. Därför finns det belägg för påståendet att IPNet också är ett sorts fredsprojekt.

Vad som ändå saknas är kanske mer okonventionella verk som leker mera med ett slags rymdskapande. Sådant som kräver mera av rummet. Här finns dock en praktisk och ekonomisk förklaring. Det är inte helt lätt att långväga transportera den sortens grafiska verk.
Närmast kommer Josef Kadosa Kiss från Ungern som gjort etsningar på ett slags rullar. Det är mustiga skildringar av människor av kropp och rörelse.

Kort och gott: På det hela taget är det en mycket sevärd utställning. Undertecknad återkommer med nya anmälningar från både Rättvik och Smedjebacken. Under utställningsperioden kommer olika arrangemang att genomföras på de olika orterna. Verksamheter som riktas mot besökare i alla åldrar.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se