Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräfnings först upp till toppen

Mellan två skidläger hann Maria Gräfnings klämma in en start i söndagens Hackmora bergslopp.

Med tiden 14.07 var hon snabbaste dam uppför berget.

– Ett riktigt bra träningspass, säger Falun Borlänge-åkaren, nu tävlande för Falu IK friidrott.

Hackmora bergslopp avgjordes för den 22:a gången i ordningen, och i år kom 134 löpare till start.

– Nytt deltagarrekord, förra året var vi 125, berättar tävlingsledaren Mats Hellberg.

Den 2,9 kilometer långa banan startar i Perhansbodarna och går sedan genom Hackmora by upp till Hackmora klack.

– Förutom en liten, liten nerförsbacke är det uppför hela vägen. Det är en riktigt tuff stigning, men den här gången kändes det oväntat bra, säger Maria Gräfnings, vars segertid var sex sekunder snabbare än tvåan, Louise Bergfeldt från IFK Mora.

I herrklassen blev det, liksom förra året, en orienterare som vann. Ola Nyberg, OK Orion, sprang i mål på nya rekordtiden 11.50, och var därmed åtta sekunder snabbare än tvåan, IFK Moras Lars Suther.

– Vi skidåkare fick stryk av en orienterare i år igen, men det är väl så, det här är deras huvudarena. Som skidåkare är man kanske lite för tung för sånt här, säger Suther, som ändå förbättrade sitt personliga rekord i årets lopp.

– Tidigare hade jag 12.05 som bäst, nu sprang jag in på 11.58 så det känns ju kul. Det kändes bra från start till mål faktiskt, och jag kunde hålla en jämn och bra fart hela vägen.

Även på slutet?

– Nog var det lite segt på slutet, men benen kändes hyfsat bra ändå. Jag höll jämna steg med segraren till kanske 150 meter innan mål.

Hemmahoppet Calle Halfvarsson fick nöja sig med en fjärdeplats, och det tycker tävlingsledaren Hellberg var perfekt:

– Calle har sagt att han vill vinna det här loppet, så så länge han inte gör det vet man ju att han kommer tillbaka, haha.

En som inte nöjde sig med att bestiga berget en gång den här helgen var IK Jarl-cyklisten Kajsa Snihs. Före söndagens lopp, där hon slutade femma, värmde hon upp med att under lördagen vinna Hackmora MTB-Uphill.

– Det är faktiskt första gången jag är med här så det var lika bra att köra både cykel och löpning. Det var en jättebra och rolig tävling, men det var nog tur att jag inte hade provat backen innan, menar Snihs.

Kunde du cykla hela vägen upp?

– Nja, jag fick kliva av och springa lite på slutet. Eller springa kanske var fel ord. Jag försökte springa, men benen var väldigt stumma, haha.

Elin Broman
elin.broman@dt.se