Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gråhundstik vargdödad i Långshyttan - Nytt alfapar revirmarkerar i området

Gråhundstiken Dafny dödades den 2 januari av två vargar i samband med jakt vid Långmora utanför Långshyttan.
Ägaren kan räkna med 20 000 kronor i ersättning från länsstyrelsen.

Annons

PREMIÄR! Den här artikeln hade du kunnat få som en pushnotis direkt i din telefon!

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Den 8-åriga gråhundstiken ägdes av Per-Olof Rosenblad. Dotter och måg gick ut på lördagsmorgonen för älgkalvjakt. Hunden var 200 meter bort när hon började skrika. Vid attacken tystnade pejlutrustningen, som satt på hundens rygg, varför det tog cirka en halvtimme att hitta igen hunden som då var död.

– Ingen tvekan om att hunden blev vargdödad, säger Bert Eriksson som kallades till platsen som länsstyrelsens naturbevakare och besiktningsman på Dalarna syd och öst.

– Det är två vargar som varit inblandade. Hunden blev biten över rygg och bakdelar.

2013 stationerade sig en vargtik med sin första hanne i området Kloster-Långshyttan. Ett område som tidigare inte haft varg. 2014 bet vargarna ihjäl en hel fårbesättning 6-7 får på en gård mellan Stjärnsund och Byvalla. Samma år inträffade den uppmärksammade incidenten i en kalvhage i Kloster där vargparet jagade kalvar varvid varghannen sköts till döds enligt reglerna i paragraf 28, rörande försvar av tamdjur mot rovdjursangrepp.

– Det kan mycket väl vara samma vargtik nu, som hittat en ny hanne. Det har revirmarkerats länge och vi betraktar vargparet som stationära. Nya vargreviret kallas Hålnans-reviret. Sannolikt finns en tredje varg också.

– Spårning nu när vi fått snö samt insamling av DNA kommer att ge oss svar så småningom, säger Bert Eriksson.

Familjen Rosenblad i Amshyttan, Dala-Husby, får inte tillbaka sin gårdshundstik.

Länsstyrelsen kommer att betala ut de gängse 20 000 kronor, som är engångssumman för en konstaterat vargdödad hund.

– Finns nog fler vargar än de tror. Vi har rätt många observationer av både enskilda vargar och två vargar ihop häromkring, säger Per-Olov Rosenblad.