Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granater och kamrater

Hemvärnet i Dalarna har nyligen fått beslut om att organisera en granatkastarpluton. Detta gör Dalarna till det enda länet med en sådan pluton.
– Det har redan sökt 60 personer till den nya plutonen, säger Mikael Lundin, överstelöjtnant och chef för Dalaregementsgruppen.

Under februari sökte 120 personer in till hemvärnet över hela landet. Många spekulerar i att det skulle kunna vara en effekt av den nuvarande krisen i Ukraina men det tror man inte på Dalaregementsgruppen.
– Vi har inte sett några indikationer på att det skulle bero på läget vid Krim-halvön. Däremot tror jag att en stor del av dessa 120 sökande, står vi i Dalarna för, säger Mikael Lundin Chef på Dalaregementsgruppen.

Då Dalregementsgruppen fick order om att bilda en granatkastarpluton startades en kampanj riktad till personer som tidigare gjort värnplikt. 60 personer har sökt till den nya plutonen och fler väntas.
– Kampanjen har gått väldigt bra. Jag tror att det ökade antalet sökande kan bero på att vi jobbar väldigt effektivt, säger kapten Peter van Reenen.
Mikael Lundin berättar dock att trots det höga intresset för hemvärnet är ekonomin svag.

– Det leder till nedskärningar och ett sjunkande engagemang, säger han.
Ute på I 13:s övningsfält sätts soldaterna på prov då de utbildar sig till gruppchefer. På lördag gör de ett sluttest på hur de hanterar skarp ammunition och granater.
Björn Grubb, Älvdalen, är en av soldaterna som tränar för att bli gruppbefäl.
– Det var en kompis som tipsade mig om hemvärnet. Jag känner att jag vill bidra till samhället på något vis, säger han.

I dag har hemvärnet i Dalarna nästa 100 sökande vilket är en kraftig höjning från tidigare år.
– Det som är roligt med hemvärnet är kamratskapet och att få vara ute i skogen, säger Hanna Andersson soldat i Dalarnas hemvärn.
Att krisen i Ukraina skulle ha bidragit till att fler söker har varken Hanna eller Björn märkt av.

Gabriel Tjulander
gabriel.tjulander@daladem.se