Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grängesberg Iron begärs i konkurs

Grängesberg Iron, som fått Bergsstatens bearbetningstillstånd för att återstarta järnmalmsgruvan i Grängesberg, har begärts i konkurs av K II Holding på Cypern. Grängesberg letar efter nya pengar och hoppas hitta det innan konkursförhandlingen.

Falu Tingsrätt har satt ut målet till förhandling den 25 september, vilket betyder att konkursen ännu inte är ett faktum.
Det är advokaterna Erik Wernberg och Johan Lundberg vid Cederqvists advokatbyrå, som ombud för det Cypernregistrerade företaget, som begärt bolaget i konkurs.
K II Holding lånade den 13 augusti 2010 ut 3,5 miljoner dollar till Grängesberg Iron. Syftet med lånet var prospektering och förberedelser för en börsintroduktion.

Lånet skulle enligt avtalet ha betalts tillbaka i sin helhet med tuffa räntebetalningar den 16 augusti 2012.
4 juni 2012 meddelade Grängesberg att de inte skulle kunna uppfylla avtalet och parterna enades om ett nytt datum, 31 december 2012, med option om förlängning till 31 mars i år.
I februari meddelade Grängesberg Iron att de inte kunde leverera pengarna. Parterna enades om ett nytt datum, 30 juni.

Inte heller betalningsanmaning 2 augusti följdes av gruvbolaget.
Den 30 augusti begärdes Grängensberg Iron i konkurrs med den feta rubriken ”brådskande” vid Falu tingsrätt.
Grängesberg Iron hoppas att kunna hitta en ny finansiär och lösa tvisten utan konkurs.

Så här skriver Grängesberg Iron i en kommentar: ”Grängesberg Iron AB har, som en del i hittillsvarande finansiering, ett lån från en grekisk bolagsgrupp, via deras norske representant. Det råder för närvarande ett dystert läge för gruvfinansiering såväl internationellt som i Sverige. Turerna kring Northland Resources med flera svenska gruvbolag har dessutom medfört att finansieringsmöjligheterna för gruvprojekt i Sverige för närvarande är mycket besvärliga. Sannolikt som ett led i förhandlingsspelet för villkoren vad gäller återbetalning, har långivaren lämnat in en konkursansökan hos Falu Tingsrätt. Förhandlingar med möjliga finansiärer pågår dock, vilket kan leda till att konkursansökan återkallas eller avslås.”

Bo Joffer/DT