Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannar ovetande om ny placering

Missnöjet pyr i Olsnäs fäbod. Pågående arbeten med minireningsverket upprör. Reningsverket placeras inte där det var tänkt från början.
På torsdagen lämnades en överklagan in till kommunen.
– Jag blev lite chockad, säger Carina Dahlberg.

Annons

Hon är en av två fastighetsägare som överklagar. Den andre är Lars-Olof Nygårds, också han granne till pågående reningsverksbygget.

Carina Dahlberg berättar att det först var tänkt att reningsverket skulle placeras en bit bort i skogskanten vid stenpirens fot. Plötsligt i förra veckan grävdes verket till hälften ned bara några meter nedanför tomtgränsen till Carina Dahlbergs fritidsfastighet.
– Reningsverket flyttas från en ganska undangömd plats vid skogen till bara fem meter från tomtgränsen till mitt sommarparadis.
Lars-Olof Nygårds menar att han och Dahlbergs inte blivit informerade om reningsverkets nya placering.
– Det här känns inte roligt. Jag har ingenting emot att reningsverk byggs så att avloppsfrågan löses i fäboden. Men det borde skötts på ett bättre sätt.
– Vi fick inte rätt information att reningsverket flyttats. Det känns besvärligt att bli lurade på det här viset. Det borde vara enkelt att prata med varandra.

Magnus Land, ordförande i Olsnäs avloppsförening, om placeringsändringen av reningsverket som grannarna inte fick ta del av.
– Jag menar att vi informerat som vi ska. Reningsverkets nya placering finns med i ansökan om dispens från strandskyddet. Om kommunen skickade ut information om det till grannarna kan jag inte svara på.

Miljöinspektör Petrus Tengnér medger att reningsverket under resans gång fått ny placering.
Det hade med vattenståndet i Siljan att göra, förklarar han.
En ändring av reningsverkets placering togs av Olsnäs avloppsförening innan beslut fattades i april i år. Kommunen gick med på ändringen.

Informationen till grannarna om placeringsändringen uteblev.
– Det är beklagligt. Nu får de möjlighet att överklaga ärendet till länsstyrelsen.
– Vi missade att informera att reningsverket inte skulle ligga på ursprunglig plats, erkänner Petrus Tengnér. Grannarna borde fått se de nya ritningarna.

Har du förståelse för grannarnas överklagan?

– Det kan jag ha. Det är många aspekter att ta hänsyn till. Får se vad som händer. Jag har förståelse för grannarnas reaktion om de trott att det skulle se ut på ett annat sätt.

Christer Klockarås/DT