Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräsrotsrörelse verkar för tolerans

Rörelsen Ett Mora för alla bildades som en motreaktion på ökade rasfördomar i orten.

I dag har gruppen ­vuxit in i sina kläder och tagit de första stegen för att bevara Mora som en ort öppen för alla.

Under lördagen var stora delar av S:t Mikaelsskolan öde. Men fortsatte man djupare in i skolans domäner var det liv och rörelse i ett av köken.

Ett 30-tal personer hade samlats i en hemkunskapslokal.

Bullbak stod på dagordningen och på gästlistan fanns medlemmar från Svenskundervisning för ­invandrare (SFI) och Språkintroduktion.

Det var det första evenemanget som Ett Mora för ­alla anordnade.

Linnea Swärd och Jimmy Jonsson är initiativtagarna bakom gruppen som skapades som en impulsiv reaktion på de ­främlingsfientliga krafter som råder i Mora.

Exakt vad de skulle göra var länge dimhöljt. Man spånade på ett flertal idéer.

Dimman började skingra sig ju mer gruppen fann fotfäste och planerna gick snabbt från idéstadiet till handling.

Bullbaket under lördagen var endast förberedelser inför den kommande lördagen. Då blir det en heldag med aktiviteter på kulturhuset: musik, konst, pyssel och sagoläsning för de små. Och bullätande.

– Det finns jättemånga eldsjälar i Mora. Jättemånga som vill kämpa, och som kämpar, för öppenhet. Men tidigare fanns det inget gemensamt forum, säger Linnea.

Både Jimmy och Linnea är sedan länge utflyttade från Mora. I den mån de kan drar de i trådar för att få saker och ting att ske på hemmaplan. Lyckligtvis har de också medlemmar i Mora, såsom Karin Fastlund.

– Jag tror det är väldigt viktigt att vi Morabor gör det här. Det kommer inte från kommunen. Det är en passion som finns hos oss. En genuin vilja att göra det här. Då finns det en helt annan glöd i det hela, säger Karin.

Rörelsen anser sig inte vara en politisk rörelse.

– Det funkar aldrig att ­vara emot någonting. Det är en tillfällig kraft. Förvisso väldigt kraftfull. Det ger ­ofta många människor på en och samma gång. Men man orkar inte vara negativ och kämpa emot rasism. Däremot orkar man kämpa för öppenhet och tolerans, säger Linnea.

De vill inte svartmåla någon, förklarar Linnea. De vill snarare bara vara en positiv kraft i samhället. Hon betonar att detta är långsiktigt och att rörelsen inte ska utmynna i ett stort fyrverkeri och sedan tyna bort.

– Vi har planerat en massa grejer som kommer i februari och mars som kommer bli jätteroligt, säger Linnea.

Lördagens event blir långt från det sista.

– Det är bara början. Det är snarare en introduktion, säger Karin.

Stefan Rämgård
stefan.ramgard@dt.se