Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis buss en succé

Annons

1 juli förra året blev det gratis att åla lokalbuss i Avesta. Under första halvåret ökade bussåkandet med 90 procent.Nu införs bussvärdar, som både ska hjälpa dem som åker, ta emot åsikter och räkna passagerare.

Avesta kommun vill att fler ofta ska åka buss och att Avesta ska bli mer attraktivt att bi i. Det var utgångspunkten för det tvååriga försöker.

Efter första halvåret vet man att antalet bussåkare har ökat För ett år sedan åkte cirka 30 000 buss under februari.

I år åkte drygt 51 000. Under juli-december ökade antalet personer som steg på bussen med 124 000, jämfört med samma tid året innan.

Från 2 april inför kommunen bussvärdar. De kommer från de nybildade sociala företaget Södra Dalarnas Serviceteam. Fyra personer ska alternera mellan de olika busslinjerna. Hjälpa passagerare, ta emot åsikter och inte minst ta reda på vilka de är som åker buss.

– Vi vet inte vilka som åker, säger Sofie Norberg, samhällsplanerare med ansvar för kollektivtrafiken. Är det vuxna, skolungdomar eller pensionärer? Om det visar sig att det bara är skolungdomarna som åker mer så kan vi jobba mot vuxna för att få de att arbetspendla med buss och lämna bilen hemma.

Hon säger att just nu är busstrafik en het fråga. Avesta har fått väldigt mycket uppmärksamhet för sina gratis lokalbussar. Det har blivit miljöpriser och nu är Avesta inbjuden till konferenser för att berätta om sitt försök, bland annat på en stor Europakonferens i Gävle i vår.

I och med att antalet passagerare ökat så mycket, och kommunen inte satt in så många nya turer är det lite fullt på bussarna ibland.

– Med bussvärdarna vill vi ny samla in synpunkter och få reda på vad passagerarna tycker och vilka önskemål de har, säger Sofie Norberg.

Det är fem busslinjer som är avgiftsfria plus kompletteringstrafiken, anropsstyrd buss/taxi. Den senare är inte medräknad i den 90-procentiga ökningen av passagerare.

Under april och maj ska bussvärdarna arbeta, under sommaren ska verksamheten utvärderas. Under våren ska också 450 personer ringas upp och få svara på frågor om hur de reser och vad som skulle få dem att åka mer buss.

Försöket ska pågå till juni 2014 då en ny upphandling av busstrafiken gjorts. Vad den får för effekter på kommunens kostnader vet man inte innan upphandlingen är gjord.

– Avesta är en av de mest innovativa kommunerna med spännande lösningar, jag ser verkligen fram emot utvärderingen av gratistrafiken, säger Dalatrafiks trafikchef Bengt Benjaminsson.

Håkan Jansson, trafikplanerare för Västanhede Trafik som kör bussarna i Avesta välkomnar försöker med bussvärdar.


Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se