Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratisbussar gör förare sjuka

Bussarna har blivit värmestuga. Passagerarna bryr sig inte om busschaufförerna. Det är hotfulla och aggressiva. De fria bussresorna stressar bussförarna.

Kommunals skyddsombud slår larm till Arbetsmiljöverket. Sedan fria bussresor infördes för lokaltrafiken i Avesta kommun har arbetsmiljön för busschaufförerna blivit allt stressigare.
Två chaufförer är sjukskriva efter stroke som enligt läkaren berott på stress.

Nu kräver Kommunals skyddsombud att stressen måste minskas. Han vill att resorna mellan Avesta busstation, Krylbo station och Skogsbo ska gå en gång i timmen, stadskörningar ska pågå högst två timmar och att chaufförerna ska få byta av varandra i lugn och ro utan att passagerarna tränger sig före.
Skyddsombudet berättar om passagerare som inte tar någon notis om busschaufförerna. Passagerare som tränger sig in i bussen innan andra hunnit ta sig ut. Om inte alla får plats med till exempel barnvagnar uppstår aggressiva situationen.
Det är aldrig tyst i bussen, det pratas högt bland annat i mobiler. Om föraren säger till dem som åker runt, runt utan mål möts de av hot.
Det finns också en annan anmälning till Arbetsmiljöverket. Det handlar om en hållplats i Hyttbacken, som chauffören tycker är farlig och vändplatsen i Snickarbo, där bussen måste backa i en vänsterkurva mot trafiken.

Eva Högkvist

eva.hogkvist@daladem.se