Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravstenar kan orsaka livsfara

100-talet gravstenar på kyrkogårdarna i Rättvik bedöms som säkerhetsrisker.
– Vi har lagt ner de farligaste på marken. Ingen ska behöva få en sten över sig, säger Sten-Owe Solvik, kyrkogårdsförvaltningen.

Svenska kyrkan har gjort en inventering av hur stadigt gravstenarna står på kyrkogårdarna i Rättvik, Bingsjö, Boda, Dådran och Ore.
Resultat: ett 100-tal har bedömts som säkerhetsrisker och lagts omkull på marken.
– Det hände ju en olycka på annat håll i landet för några år sen, därför gör vi det här jobbet.
– Vi har gått igenom varenda gravsten och de som inte varit säkert fastsatta har vi lagt omkull.
– Ingen som går omkring på våra kyrkogårdar ska behöva få en sten över sig, konstaterar Solvik.

Gravstenar drabbas också av tidens tand. En del mindre har man lagt ner på marken.
Men det finns också stora stående gravstenar – en del kan väga flera hundra kilo –som man lagt omkull.
– Jag skulle tro att det handlar om ett 100-tal gravstenar som vi åtgärdat. Men alla har vi inte lagt omkull. Ett antal har försetts med en krycka så att de står stadigare, säger Sten-Owe Solvik, som har en firma till sin hjälp med säkerhetsinventeringen.
Vid varje gravsten som bedömts vara en säkerhetsrisk har man satt ner en pinne med en vädjan om att gravrättsinnehavaren ska höra av sig.
Men det kan dröja.
– Ja, många bor långt härifrån och kanske inte tittar till graven så ofta. Innan vi får ordning på det här kan det nog ta ett par år.
– Vi gör inget mer än lägger omkull de farliga stenarna förrän efter att två allhelgonahelger och två mors dag passerat, menar Solvik vidare.
En del gravstenar måste bytas ut. Andra förses med dubbar som är säkra.
– Vi ska ha ett möte framöver hur vi ska hantera kostnaderna. Det här kostar mycket för kyrkan - kanske 100 000-tals kronor, säger Solvik.

Per Malmberg/DT