Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greider: Borgerligheten måste sluta med skattegnället!

Sedan tio år tillbaka har det på grund av statliga subventioner blivit alltmer välstädat i stora lägenheter på Östermalm och i rika villaområden i Danderyd eller kring andra storstäder. Samtidigt har städningen på sjukhus och på skolor ofta blivit eftersatt. Det är en belysande bild av hur det ser ut i ett samhälle där ojämlikheten ökat och där det satsats på det privata överflödet – med det offentliga armodet som resultat.

Arbetsmiljöverket har under flera års tid inspekterat arbetsmiljön på svenska grundskolor och gymnasier och konstaterar att på nio av tio skolor råder det stora brister i arbetsmiljön. Dålig städning, usel ventilation, höga bullernivåer. Det är faktiskt fullt möjligt att en av förklaringarna till de länge sjunkande skolresultaten i Sverige har att göra med sämre skolmiljö. De senaste åren har klassrummen också blivit trängre när stora flyktingskaror med många nya skolelever tagits emot.

Dålig städning, usel ventilation, höga bullernivåer. Det är faktiskt fullt möjligt att en av förklaringarna till de länge sjunkande skolresultaten i Sverige har att göra med sämre skolmiljö.

Skolan är Sveriges största arbetsplats. Det är en nationell skandal, som pågått länge, att det finns så många brister i skolans arbetsmiljö. Den sittande regeringen har visserligen kämpat på bra med att fixa fler lärare – i en tid när det råder svår lärarbrist – men problemen är också direkt fysiska: Byggnader som behöver renoveras. Idag tycks samhället vara mer intresserat av att det ska gå att renovera ett kök med hjälp av statliga subventioner, än av att slitna skolor rustas upp.

Överlag är det helt enkelt så att snart sagt alla offentliga miljöer och verksamheter är i behov av upprustning. Det gäller såväl järnvägstrafiken som skolan och sjukhusen eller polisen. Under väldigt lång tid har skattesänkningar gått före behoven av investeringar i det offentliga.

Vi behöver alltså öka skatteintäkterna.

I veckan kom beskedet att Vänsterpartiet har fått igenom en skattehöjning i den kommande vårbudgeten. Vad det handlar om är en begränsad uppräkning av gränsen för att betala statlig inkomstskatt. Det kan ge statskassan 2,7 miljarder extra och det är naturligtvis välkommet i ett budgettänkande som annars fortfarande domineras av det kamrerstänkande som stavas överskottsmål och utgiftstak. Detta är en blygsam skattehöjning, men borgerligheten rasar naturligtvis ändå.

Jag minns en ofta återkommande situation under Reinfeldtåren. På föräldramöten i skolan kunde somliga föräldrar klaga högljutt över att det inte satsades ordentligt på skolan – samtidigt som samma föräldrar inte sällan lade sin röst på de allianspartier som ville sänka skatterna och därmed omöjliggöra sådana satsningar. De ville ha allt: Bättre privatekonomi genom jobbskatteavdrag och samtidigt större satsningar på skola och sjukvård. Så motsägelsefull är ofta den borgerliga själen.

Jag minns en ofta återkommande situation under Reinfeldtåren. På föräldramöten i skolan kunde somliga föräldrar klaga högljutt över att det inte satsades ordentligt på skolan – samtidigt som samma föräldrar inte sällan lade sin röst på de allianspartier som ville sänka skatterna och därmed omöjliggöra sådana satsningar.

Nu kan man invända att höjda inkomstskatter inte är den enda vägen till en bättre fungerande välfärd. Den stora utmaningen är naturligtvis att sakta men säkert höja kapitalskatterna. Under se senaste femton åren har en rad skatter, från arvs- och gåvoskatt, över fastighetsskatt och bort till förmögenhetsskatt tagits bort och skapat stora hål i finanserna. Sänkningen av bolagsskatten för några år sedan gynnade framförallt storbankerna som sedan länge gör enorma vinster (och som i fallet Nordea ändå för övrigt hotar att flytta utomlands).

När det rapporteras om nerslitna skolor så är det en bild av ett samhälle som under alltför lång tid hemsökts av skattesänkarfilosofi. Den andra sidan, den mörka sidan av detta, är just nerslitna offentliga verksamheter.

Vi behöver investera i framtiden! Och borgerligheten måste sluta med sitt skattegnäll. Detta gnäll är inte bara tröttsamt och fantasilöst, det är direkt dumt.