Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greider: Nu gör jag reklam för Peace & Love!

Chuck Berry, som nyligen mottog Polarpriset, satt två år i fängelse för att ha medverkat till att en minderårig prostituerat sig. Men han fick Polarpriset, är värd det därför att han är en av de stora rockikonerna. Paul McCartney åkte en gång fast för narkotikainnehav men det stör mig inte när jag lyssnar på hans låtar, lika litet som det faktum att Johnny Cash satt på häktet för narkotikainnehav irriterar mig när jag hör hans sånger. Att åtskilliga band, från the Who till jag vet inte vad har slagit sönder sina hotellrum på turnéerna får mig inte att ta avstånd från deras musik, trots att beteendet i sig är förkastligt.

Och så vidare. Det går att göra upp långa listor på framstående artister, författare och konstnärer som begått dumheter men som ändå är värda att hyllas för sitt artisteri.

Kan vi lyssna till Richard Wagner? Förmodligen är Wagner en av de stora tonsättare som allra mest bidragit till den nazistiska världsbilden. Men jag menar att vi kan göra det, av det enkla skälet att Wagner var en av de största tonsättarna. Och kan t ex Svenska Kyrkan (som bojkottat en festival där Kartellen medverkar) stå för vad en hatisk Jesus gör i Nya testamentet när han välter bord och driver ut månglare i templet? Jag kan göra det. För jag ser det som en berättelse. I verkliga livet skulle jag skarpt ogilla någon som går omkring och välter bord.

Det värsta jag vet är de röster som av och till höjs för att mer eller mindre förbjuda konstnärer, författare och artister som inte passar perfekt in i den rådande världsbilden. Delar av borgerligheten håller för närvarande på att tråka ihjäl sig själv och alla andra genom att dyka upp som moraltanter och moralgubbar och säga att den eller den artisten kan vi inte godkänna. House-duon Rebecca & Fiona är internationellt kända och har gjort ett par imponerande plattor. Men de råkar också vara radikala feminister och socialister. Därför vill vissa moderater bojkotta en festival, Storsjöyran, där de medverkar.

Rapgruppen Kartellen provocerar många. Flera av medlemmarna har suttit inne och de har skrivit texter som rasar mot Sverigedemokraterna och mot den sittande regeringen. Låten Svarta Duvor & vissna liljor blev en hit för ett tag sedan. Där medverkar Timbuktu. Han sjunger:

Palme fick ett nackskott,

SD fick en jackpot.

Folket blev till fimparna

I Anders Borgs askkopp.

Lysande och sanna satiriska och förtvivlade rader!

Nu har tidningskoncernen Mittmedia bestämt sig för att dra sig ur ett sponsoravtal med Peace & Love därför att Kartellen är bokad för spelning under festivalen i Borlänge i juli. Det är tråkigt. Det är ängsligt. Och det är framförallt inskränkt.

Hat är alltid obehagligt. Men hat är inte detsamma som våld. Framförallt är det så att hat i en sångtext inte är detsamma som hat i verkliga världen. När det står på en boksida i en roman att det regnar – så regnar det faktiskt inte på boksidan.

Av olika skäl kommer människor alltid att känna hat i vissa lägen. Jag skulle tro att exempelvis många krimtatarer hatar Putin just nu och det är knappast konstigt. Vore jag en anhörig till offren för Mattias Flinck undrar jag om jag inte skulle känna ett visst oresonligt hat mot myndigheterna som väljer att frige honom på just den dag då han begick massmordet.

Den som utsätts för en oförrätt svarar ofta med hatkänslor. Jag tror att det är ofrånkomligt. Och den som aldrig känt hat någon gång kan inte vara en normal människa eller, vilket är troligare, så rör det sig om en mycket privilegierad person. För tillfället verkar det som om en del borgerliga opinionsbildare är så ledsna och besvikna över den vänstervind som blåser i opinionen att de tar ut sin besvikelse i moralism.

För Dala-Demokratens del betyder det där uppsagda sponsoravtalet knappast någonting. Och tidningen kommer på nyhetsplats givetvis att bevaka festivalen och skriva om den. Och den här artikeln som du just läst är rena rama reklamen för Peace & Love.

Gå på festivalen! Lyssna på banden och lyssna på Kartellen! Sen kan du älska eller avsky dem.