Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Greider: Sverige har en skuld i flyktingfrågan

Greider: Sverige har en skuld i flyktingfrågan

Såg Uppdrag Granskning på onsdagskvällen, om utvisningarna av afghanska asylsökande som inte fått uppehållstillstånd. Det var gripande scener när flyktingar står inför avvisningarna till ett land som hemsöks av terror, krig, korruption, fattigdom. Men Uppdrag Granskning lyckades också komplicera frågan. Det är således inte självklart att en säker död väntar dem som avvisas till Afghanistan, vilket ofta hävdas. Reportrarna hade funnit ett fall där en flykting som avvisats från Sverige dött.

Asyl kan helt enkelt inte lösa fattigdomen i världen, påpekade Migrationsverket i programmet och det är naturligtvis sant.

Asyl kan helt enkelt inte lösa fattigdomen i världen, påpekade Migrationsverket i programmet och det är naturligtvis sant.

Så hur ska man se på frågan? Jag har denna syn: Sverige hade under många år mycket generösa asylregler. Det gjorde att många sökte sig till just Sverige; Sverige tog emot i särklass flest ensamkommande i Europa. Många av dem avvisas nu när de inte anses uppfylla kriterierna i asylreglerna. Det är svårt att invända mot det och samtidigt hålla fast vid idén om en reglerad invandring, vilket till och med vänsterpartiet gör.

Samtidigt: Sverige har här verkligen ett slags moralisk skuld. Den generösa asylpolitiken fick många att ge sig av hit på extremt farofyllda resor för att helt enkelt få ett bättre liv. Det är fullständigt begripligt. Några uppgav för låg ålder för att kunna beviljas asyl – och även det är fullt begripligt även om det inte är juridiskt acceptabelt. Alla kan inte få stanna. I så fall har vi infört helt fri invandring och det är det ingen utom de verkliga nyliberalerna som tror på.

Samtidigt: Sverige har här verkligen ett slags moralisk skuld. Den generösa asylpolitiken fick många att ge sig av hit på extremt farofyllda resor för att helt enkelt få ett bättre liv. Det är fullständigt begripligt.

Ändå kan jag se annat än att de flesta av dem som kommit hit borde få stanna, även om det skulle kräva amnestier som upphäver den reguljära asylprocessen. Alternativet är ett stort antal tragedier och många, många som går under jord och dömer sig själva till ett svårt liv samtidigt som Sverige får en växande grupp av papperslösa.

Sverige har en moralisk skuld. Svensk flyktingpolitik fick många förtvivlade människor att ge sig av hit – då får vi ta hand om dem så gott det går.

Sverige har en moralisk skuld. Svensk flyktingpolitik fick många förtvivlade människor att ge sig av hit – då får vi ta hand om dem så gott det går. Det finns inga givna, enkla lösningar på dessa frågor. Uppdrag Granskning lyckades göra ett allsidigt reportage kring dessa frågor om liv och död.